|

Orosz fegyvercsomag Szaúd-Arábiának

A  Moszkvába érkezett hatalmas szaúdi delegáció az olaj és egyéb gazdasági ügyek mellett más dolgokról is tárgyal az orosz féllel. Így védelmi beszerzésekről is. Ráadásul nem csak apróságokról született szándéknyilatkozat a korábban jellemzően amerikai haditechnikai eszközöket választó Szaúd-Arábiával, hiszen többek között Oroszország legmodernebb légvédelmi rendszerének, az Sz-400 Triumf beszerzéséről is megállapodtak a felek.

Fotó: Vitalij Kuzminy ,

Az orosz – szaúdi kapcsolatok erőteljes javulását jelző látogatás során a delegáció védelmi beszerzésekért felelős része az alábbiakról egyeztetett:

  • Sz-400 légvédelmi rendszer
  • 9M113 Kornet-EM irányított páncéltörő rakéta
  • TOSZ-1A rakéta-sorozatvető
  • AGS-30 automata gránátvető
  • Kalasnyikov AK-103 gépkarabély

A Roszoboronexport és a Saudi Arabian Military Industries (SAMI) között létrejött megállapodás értelmében Moszkva a Kornet-EM, TOSZ-1A és az AGS-30 mellé technológiai transzfert is ad, míg a szándéknyilatkozat Sz-400-ra vonatkozó részének értelmében az oroszok segédkezni fognak a Szaúd-Arábián belüli alkatrész utánpótlás realizálásában.

Szaúd-Arábia korábban bejelentett tervei alapján jelentősen növelni szeretné a szaúdi védelmi szektor által előállítani képes eszközök körét, távlati tervként a haderőre költött pénzeknek legalább a felét odahaza szeretnék elkölteni. Ha ezt tényleg komolyan gondolják, akkor úgy tűnik Moszkva ebben kész segíteni – és persze vaskosan profitálni.