|

Zöld utat kapott a kanadai Super Hornet-beszerzés

Meglepő hír robbant Amerikában: A Trump kormányzat jóváhagyta Kanada számára a Boeing típusának beszerzését. Ennek ellenére valószínű, hogy mégis bukta lesz a dolog.

A DSCA ügynökség weboldalán megjelent közlemény szerint a külföldi fegyverbeszerzéseket jóváhagyó bizottság zöld utat adott a kanadai vezetés által igényelt Boeing F/A-18E/F Super Hornet típusú vadászbombázók beszerzésének. A 10 darab együléses „E” és 8 darab kétüléses „F” verzióért 6,3 milliárd kanadai dollárt (5,2 milliárd USD) fizetne az észak-amerikai ország, a csomag a gépek mellett 8 darab F414-GE-400 tartalékhajtóművet, komplex logisztikai támogatást, sisakkijelzőket, 100 darab AIM-9X Sidewinder Block II légiharc-rakétát, valamint gyakorlórakétákat is tartalmazna.

Hamarosan kanadai felségjellel festéssel is láthatjuk? | Fotó: Boeing ,

A jóváhagyás viszont koránt sem jelenti azt, hogy az üzlet létre is jön, ugyanis a hírek szerint Kanada a 2017. március 13-án benyújtott kérelmét vezérlő vásárlási szándéktól elég messzire sodródott a közelmúltra. A kormány ugyan sürgeti a beszerzést, mondván a NATO és a NORAD iránti kötelességeiket egyre kevésbé tudják teljesíteni, így mihamarabb szükséges a típusváltás, azonban a Boeing és a kanadai Bombardier között kerekedett jogi vita rányomhatja bélyegét az üzletre.

Történt ugyanis, hogy az amerikai cég bepanaszolta a kanadai konkurenst a kereskedelmi minisztériumnál, hogy jóval a piaci ár alatt értékesített CSeries típuscsaládba tartozó keskenytörzsű repülőgépeket. Amennyiben megbüntetik a Bombardiert, úgy eléggé valószínűtlen, hogy a kanadai kormány megrendeléssel támogatja majd az „ellenfelet”.