|

Lencsevégen a legújabb kínai stratégiai bombázó

Minden bizonnyal keveseket érint váratlanul az a hír, hogy a Kína folyamatosan fejleszti és bővíti stratégiai bombázó-flottáját. Talán még az sem meglepő a többség számára, hogy a munkálatok alapján még mindig az a H-6 jelenti, amit az 1950-es években kifejlesztett Tu-16 alapján hoztak létre annak idején Kínában. A több mint 60 éves konstrukció legutóbbi, erőteljesen modernizált változatát, a H-6K-t 2009-ben láthattuk először – most pedig ennek egy újabb, specializált verzióját kapták lencsevégre szemfüles spotterek.

Az első kép a Xian H-6N-ről – jól látható a légi-utántöltő csonk ,

A Xian H-6N névvel fémjelzett bombázóról ugyan még csak egy erősen elmosódott kép került fel a világhálóra, de ennyi bőven elég ahhoz, hogy beszéljünk róla. A legújabb Badger-klón ugyanis kifejezetten haditengerészeti feladatokra készült, mégpedig az ellenséges hadihajók pusztítására – és ezalatt leginkább a repülőgép-hordozókat kell érteni. A H-6N ugyanis képes a törzse alatt egy DF-21D Dong-Feng (CSS-5) hajók elleni ballisztikus rakétát hordozni és onnan útjára indítani.

A H-6N alapját képező H-6K ,

Annak érdekében, hogy a nagy tömegű és légellenállású fegyver hordozása mellett is biztosított legyen a kellő hatótávolság és őrjáratozási idő, a H-6N-t ellátták légi-utántöltő csonkkal is. Ezt mereven építették be az orr-részbe, így könnyen azonosítható róla a repülőgép. A H-6N tehát igen komoly stratégiai ütőkártyája lesz Pekingnek, ha már nagyobb mennyiségben rendelkezésre áll. Természetesen ez még időbe telik, hiszen az átalakítások miatt hosszú berepülési program vár a típusra, rendszerbe állítása így néhány év múltán lesz csak esedékes.