|

Kínai stratégiai bombázók jelentek meg a Spratly-szigetek közelében

A Spratly-szigeteket valószínűleg nem kell különösebben bemutatnunk az Olvasóknak: ez a Dél-kínai-tengeren található, elsőre jelentéktelennek tűnő szigetcsoport hatalmas stratégiai jelentőséggel bír. Ebből fakadóan a térség minden komolyabb állama igényt tart rá, és globálisan is komoly figyelmet szentelnek neki. Az ázsiai nagyhatalomból globális katonai-politikai résztvevővé avanzsáló Kína az utóbbi egy-két évben határozott lépéseket tett a szigetek megszerzésére: először csak kisebb, de állandó helyőrségeket hoztak létre, majd nagyobb bázisokat, végül repülőtereket is építettek. Most pedig stratégiai bombázóik is megjelentek a térségben.

A Reuters hírügynökség amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy múlt hétvégén – idén már másodjára – kínai H-6-os stratégiai bombázók hajtottak végre hosszú távú bevetéseket a Spratly-szigetek közelében. Ezt megelőzően január 1-jén került sor hasonló repülésre. A névtelenséget kérő forrás egyértelműen stratégiai erőfitogtatásnak nyilvánította az eseteket, amely ismét felhívja a figyelmet Kína agresszív politikájára a Dél-kínai-tengeren.

H-6G két YJ-12 hajók elleni rakétával – vigyázni kell vele |Forrás: PLN ,

Amerikai szempontból a repülőgépek típusa tovább bonyolítja a helyzetet: a Tupoljev Tu-16 alapján létrehozott Xian H-6 ugyanis igen potens csapásmérő eszköz. Legújabb, H-6K jelű változata, amely jelentős modernizáción esett át, kifejezetten a repülőgép-hordozó harccsoportok ellen készült. Az úszó repülőterek pusztításához a fegyverarzenálja is megvan, többféle precíziós irányítású rakétát és bombát vethet be, valamint képes olyan szárnyas rakéták hordozására, amikkel a légvédelem hatótávolságán kívülről támadhatja célpontjait. Nem elhanyagolható az sem, hogy akár nukleáris fegyvereket is képes célba juttatni, szintén stand-off módon.

A stratégiai bombázók repüléseit nehéz lenne nem egyértelmű figyelmeztetésnek venni Peking részéről, főleg azután, hogy Donald Trump leendő amerikai elnök komolyan bírálta az ázsiai ország politikáját. Kijelentéseiből világossá vált, hogy beiktatása után a két ország között jóval hidegebbé válik majd a kapcsolat. Az ügyben egyébként megszólalt Gary Ross, a Pentagon szóvivője is, aki nem tulajdonított különösebb jelentőséget a bombázók repüléseinek, viszont hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is minden lehetséges eszközzel, folyamatosan figyelni fogja a kínaiak tevékenységét a térségben.