|

Aláírták a 12 milliárd Dolláros katari F-15 beszerzést

Szerdán célegyenesbe fordult a még az Obama adminisztráció ideje alatt megindított F-15 beszerzés: Jim Mattis és Khalid Al-Attiyah védelmi miniszterek szerdán aláírták a megállapodást, melynek értelmében Katar légiereje 36 F-15QA vadászbombázóval gyarapszik. Az üzlet megnevezett értéke 12 milliárd Dollár.

A korábban Szaúd Arábia által rendelt F-15SA 8 AIM-120 AMRRAM és 8 AIM-9 Sidewinder rakétával. Talán izraeli színekben is láthatunk hasonlót | Fotó: Boeing ,

Az évek alatt több alkalommal írtunk Katar légierejének megújításáról, egyben bővítéséről. A Mirage 2000 gépek cseréjére 2010-ben beindított folyamatban elsőként a franciák győzedelmeskedtek, 24 Dassault Rafale-t sikerült értékesíteniük az arab ország részére. A közmondás szerint evés közben jön meg az étvágy, ami igaznak bizonyult Doha esetében is, hiszen a Rafale üzlet mellett F-15 Strike Eagle vadászbombázókra is szemet vetettek. Eleinte 72 gépről szóltak a hírek, mely később 36 példányra mérséklődött. Legalábbis első körben.

Hogy a szomszédjai által éppen elszigetelni próbált, melynek részeként általuk és nemrégiben Donald Trump amerikai elnök által is terrorizmus állami támogatásával megvádolt Katar által megvásárolt csomagnak mi a pontos összetétele, azt egyelőre nem tudni, így jelenleg csak a 36 gép ami biztosra mondható.