|

Haditengerészeti járőrgépeket vennének a lengyelek

Korábban is lehetett olvasni róla különböző forrásokból, de most biztossá vált, hogy Lengyelország újabb nemzetközi tendert indít haditechnikai eszközök beszerzése céljából. A helikopterek, kormánygépek és további F-16-osok után most a haditengerészeti repülőerők állományát frissítenék fel, mégpedig járőrgépekkel. Erre a feladatra Varsó jelenleg a PZL M28 Skytruck specializált, M28B Bryza 1R/RM/E jelzésű változatait használja, amelyek annak ellenére, hogy kiváló konstrukciók, már igencsak megérettek a cserére.

PZL M28B Bryza a 2005-ös radomi repülőnapon |Forrás: Wikimédia Commons, Voytek S. ,

A lengyel védelmi tárca hivatalos felhívása szerint a jövőbeni versenyzőknek május 31-ig kell eljuttatniuk a megrendelő részére beadványaikat. Ezeknek egy megvalósíthatósági tanulmányt és előzetes kalkulációt kell tartalmazniuk, az ajánlott típusok rendszerbe állítására, potenciális alkalmazási területeire és hosszú távú üzemeltetésére vonatkozóan. Varsó a majdani győztes repülőgépet elsősorban a klasszikus felderítő-járőr feladatkörben kívánja használni, de képesnek kell lennie felszíni és felszín alatti egységek leküzdésére is.

P-72A, azaz ATR 72MPA az Olasz Légierő színeiben. A típus a lengyeleknél is jó esélyekkel indul |Fotó: Olasz Légierő / Leonardo cégcsoport ,

Arról, hogy mekkora mennyiséget terveznek rendszeresíteni, egyelőre nem adtak ki közleményt a lengyelek, ám az M28B flotta nagyságából ítélve (a szállító változatokkal együtt 13 példány) 10-12 új tengerészeti repülőgép beszerzése tűnik reálisnak. A potenciális versenyzők közül a legesélyesebbnek az Airbus Military (EADS CASA) C-295MPA és az ATR 72 ASW tűnnek, mivel ezek méretüket, képességeiket és árukat tekintve is ideálisak lennének Lengyelország számára a Balti-tengeri felségvizek őrzéséhez. Természetesen nem kizárt a Boeing P-8 Poseidon vagy a Kawasaki P-1 indulása sem, de ezek túl nagyok és drágák Varsó számára.

Fórum hozzászólások

 • Az An-14 Pcsolka (méhecske) rövid fel- és leszállási úthosszal
  rendelkező (STOL), kétmotoros, többcélú könnyű szállító
  repülőgép. Az An-28 és 38-as ennek továbbfejlesztett és
  meghosszabbított változatai. Az An–28 módosított változata a
  lengyel PZL M28 Skytruck. Ennek az amerikai légierő számára
  eladott változata a C-145.
 • szecskaképek :)

  Így dühöng az An-14-es két Ai-14-es levegős indítású csillagmotorja Szamarában:


  jópofa dolog egyébként, hogy a legelső An-14-esbe úgy tudtál beszállni, mint a bobcatbe, ugyanis volt egy ajtó az orrán (nomeg egy másik a hátulján az úri közönség részére).
  Továbbá a Légierő társbérletben című könyveben leírtak szerint (azt hiszem, a második kötetben volt róla szó) az oroszok Tökölön használtak egy An-14-est mindaddig, amíg egy nyílt nap alkalmával a beszabaduló gyerekek tönkre nem tették...
 • A Bundeswehr és a PZL M-28 Skytruck repülőgép (kettőt bérelnek)

  (Diese Maschine hat die Bundeswehr für vier Jahre von einem zivilen Magdeburger Betreiber gemietet. )
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz