|

Újabb helikoptertender indult Lengyelországban

Hosszas előkészítést követően újabb helikopter-beszerzési eljárás indult Lengyelországban, kiábrándító mennyiségekkel.

Február 20-án, hétfőn írták ki a közbeszerzési eljárást 16 darab helikopter beszerzésére, melyből nyolc a hadsereghez (SOF/CSAR feladatkörbe), míg a másik nyolc a haditengerészethez (ASW feladatokra) kerül majd. A gépekre égető szükségük van, főleg a balti-tengeri kutató-mentő flotta váltására, mely 2019-ben esedékes. (A darabszám viszont eléggé meglepő, korábban 50 darabot rendeltek volna. Bár minden valószínűség szerint később bővítik a megrendelést.)

A tenderre három gyártót hívtak meg (Airbus Helicopters, Sikorsky és Leonardo Helicopters), viszont bizonyos követelményeket (100%-os ellentétezés, helyi gyártás) az Airbus minden bizonnyal nem tud majd teljesíteni, mivel a PZL Mielec (Sikorsky) és a PZL Świdnik (AgustaWestland/Leonardo) révén a másik két pályázó rendelkezik helyi gyártóüzemmel. A szerződés várható értéke 3.32 milliárd dollár.

Airbus Helicopters H225M | Fotó: Airbus Helicopters ,

A szóban forgó helikopter tender 2011 decemberéig nyúlik vissza – ekkor döntött úgy a lengyel vezetés, hogy a szovjet érából maradt forgószárnyasaik végleg megérettek a cserére. Az első körben elképzelt 26 darabos mennyiség gyorsan 70 darabra kúszott fel. Az akkor még Eurocopter néven futó Airbus Helicopters mellett az egyaránt komoly lengyel érdekeltségekkel rendelkező angol/olasz AgustaWestland (ma Leonardo Helicopters) és az amerikai Sikorsky nyújtott be érvényes ajánlatot.

A végül 50 darab helikopter beszerzésére kiírt tendert az Airbus Helicopters H225M típusa nyerte, de a kormányváltást követően nem sikerült zöld ágra vergődni a gyártó és a lengyel fél közötti tárgyalásokon, így beszüntették az egyeztetéseket és sikertelennek minősítették a tendert.