|

Három gyártó került be a lengyel helikoptertender döntőjébe

A hivatalos tájékoztatás szerint három konstruktőr „mérheti össze erejét” a 70 darab helikopterre kiírt lengyel közbeszerzési eljárás döntőjében.

A lengyel védelmi minisztérium július közepi bejelentése szerint az EADS leányvállalata, a Eurocopter, a Sikorsky érdekeltségében lévő PZL Mielec és az AgustaWestland tulajdonában lévő PZL Swidnik nyújtott be érvényes ajánlatot a 70 darab forgószárnyasra kiírt tenderre. A nyilatkozat szerint megkezdték a tárgyalásokat a nevezett vállalatokkal.

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során ,

Mint ismeretes, a lengyel védelmi tárca 2011 decemberének végén határozta el, hogy tendert ír ki 26 darab katonai helikopterre. A közbeszerzési eljárás 2012 áprilisában indult, ám októberben növelték a keretet és 70 darab helikopterre növelték a beszerzendő gépmennyiséget. Ezek három haderőnem (légierő, szárazföldi csapatok, haditengerészet) között lesznek felosztva, és feladatkörük is különbözik majd, ám a cél az, hogy az alap platform megegyezzen, ami nyilván több szempontból is kedvező lenne. De nem ragaszkodnak foggal-körömmel ehhez, megengedik, hogy a gyártók belátásuk szerint több modellt is indítsanak.