|

HTKA Hírhalom 2017. 15. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

A lengyel védelmi miniszter, Antoni Macierewicz riportereknek nyilatkozott Varsóban a légvédelmi erők fejlesztéséről. Tárgyalásokat folytatnak a Raytheonnal 8 Patriot rendszer vásárlásáról. A beszerzés kapcsán valami elképesztően magas összeget említett a miniszter úr, a 7,6 milliárd dollár még akkor is irreálisan hangzik ha a pótalkatrészek, kiképzés és a hosszútávú logisztikai támogatást is tartalmazza.

Lezuhant a Szerb Légierő egyik G-4 Super Galeb kiképzőgépe. A balesetre április 7-én, pénteken került sor, Belgrádtól délre. A gép egy Slatina nevű faluba, farmházak közé zuhant délelőtt 10:30 körül. A földön senki sem sérült meg, de a két pilóta életét vesztette.

Nagy-Britanniában a Lynx helikopterek képességeinek fejlesztésén dolgoznak – az MBDA szakemberei sikeresen végrehajtották Sea Venom/ANL hajók elleni rakéta első tesztindítását. Két példányt indítottak, melyek telemtriai eszközökkel voltak ellátva, így lehetővé téve a részletesebb adatgyűjtést. A 100 kilogrammos rakétát a Lynx és Lynx Wildcat helikopterek is megkapják, emellett a francia DGA dolgozik a típus integrációján a Panther helikopterre.

Sea Venom indítás Lynx Wildcat fedélzetéről | Fotó: MBDA ,

Az Atlanti-óceán másik oldalán is haladnak az új fegyverek tesztelésével, most éppen az LRASM oldási tesztjeit kezdték meg. Az AGM-158 JASSM átalakításával létrehozott nagy hatótávolságú hajók elleni rakéta (Long Range Anti-Ship Missile) a Lockheed Martin fejlesztőmérnökeinek fejéből pattant ki. A gép elsődleges hordozóplatformjául az F/A-18E/F Super Hornet, a B-1B és az F-35-ös szolgál majd, most az előbbivel kezdték meg az oldási próbákat. A felhasznált adatokkal ellenőrzik a korábban felállított aerodinamikai elválási modellt, mely minden típus esetében fontos. A repülőgép körüli áramlások akár a gépnek is „dobhatják” a leoldott fegyvert, ez pont a Hornet fejlesztésénél meg is történt. A tesztek sikeres lefolyása nyithat utat az integrációs munkák folytatásához, a tervek szerint a nyáron már az indítási próbákat is megkezdik a kaliforniai China Lake lőtéren.

Super Hornet LRASM súlymakettel a szránya alatt | Fotó: NAVAIR ,

A KC-10-esek nyugdíjazási tervének felülvizsgálatát kéri az Amerikai Légierő Szállító Parancsnokságának parancsnoka, Darren W. McDew tábornok. A három hajtóművesek kivonásának eltolására a KC-46 késedelmes szolgálatba állítása miatt van szükség, ugyanis a tábornok szerint még legalább 3 évig nem kapnak az új típusból.

Olyan hírek keltek napvilágra, melyek szerint az új amerikai elnök hamarosan jóváhagyja új vadászgépek eladását Tajvannak. Jelenleg is folyik a szigetország F-16-osainak modernizálása, az Obama kormány azonban kínai nyomásra nem engedélyezte modernebb gépek eladását. Donald Trump ebben a hónapban találkozik a kínai elnökkel, Xi Jinping-el Floridában, majd utána dönt a tajvani kérdésről. Talán az is lehetséges lenne, hogy az F-35-öst vásárolja meg Tajpej, de az 5. generációs vadászbombázó árcetlijén található szám nem fér bele az ország védelmi költségvetésébe.

Átalakított Herculeseket kapnak a dél-koreai különleges erők. 4 C-130-as átalaítását rendelte el a védelmi beszerzésekért felelős DAPA (Defense Acquisition Program Administration). Az első példányt már át is vette a légierő, a másodiknak pedig folyamatban van a berepülése. A harmadik és negyedik gép jövőre kerül az üzemeltetőhöz. A gépeken végrehajtott módosításokat nem hozták nyilvánosságra.

32 Dhruv helikopterre adott le megrendelést az indiai kormány. A Hindustan Aeronautics Limited 16 példányt az Indiai Haditengerészet részére gyárt le, a maradék a parti őrséghez kerül.

200 millió dollárért szállít célmegjelölő és felderítő konténereket egy meg nem nevezett ázsiai vásárlónak az Israel Aerospace Industries. Az eszközök típusát sem hozták nyilvánosságra, azonban feltételezhető, hogy előbbi esetében az SAR Pod szintetikus apertúrájú radarral felszerelt konténerről van szó.

Jemeni lázadók több rakétát is indítottak Szaúd-Arábiába címezve március 28-án. Abha és Khamis Mushayt városait támadták helyi idő szerint reggel 6:30-kor. Szerencsére senki sem sérült meg, a szaúdi légvédelem időben lelőtte a rakétákat. Utóbbiakat, melyet Qaher-M2-es jelöléssel láttak el, helyileg barkácsolták, Sz-75 Dvina komplexumok rakétáinak átalakításával.