|

Levegőben az An-132D

Március 31-én végrehajtotta első repülését a szaúdi pénzből fejlesztett ukrán Antonov An-132 teherszállító repülőgép első példánya.

A Szvjatosin repülőtérről végrehajtotta szűzrepülését a tavaly decemberben bemutatott An-132D névre hallgató demonstrátor, mely az An-32 továbbfejlesztésével létrehozott An-132 első példánya. Az 1 óra 50 perces szárnyalás során a fedélzeten vegyes személyzet foglalt helyet, az ukránok által delegált pilóták és mérnökök mellett a szaúdi fél által küldött tesztpilóta is helyet foglalt a pilótafülkében. Az első repülést az ukrán elnök, Petro Porosenko is megtekintette.

Fotó: V.Koba ,

Az An-132-es egy továbbfejlesztett An-32-es Pratt&Whitney Canada PW150A típusú gázturbinákkal, hatágú Hamilton Sundstrand légcsavarokkal, Honeywell avionikával, Liebherr létfenntartó rendszerekkel, emellett a segédhajtóművet is a Hamilton Sundstrad szállítja. A típus hasznos terhelése 9,2 tonnára növekedett, javultak a repülési jellemzői, míg teljes terheléssel immáron 1270 kilométert tud megtenni. Terhelés nélkül hatótávolsága 4400 kilométer.

Fotó: V.Koba ,

Szaúd-Arábia legalább 6 példányt rendel a típusból, ebből négyet kutató-mentő feladatkörben, kettőt elektronikai felderítő- és zavaró feladatkörben terveznek alkalmazni, emellett megegyeztek a szaúdi megrendelésre fejlesztett An-132 típusú teherszállító gép helyi összeszereléséről is a Taqnia Aeronautics vállalat képviselőivel. (Ugyanez a cég végzi majd egyébként az An-178-asok végszerelését is.) A gyártó tájékoztatása alapján Ázsiából és Dél-Amerikából jelentős érdeklődés mutatkozik a típus iránt. Számításaik szerint legalább 80 példány értékesíthetnek belőle világszerte.

Az első repülésről készült felvétel itt tekinthető meg: