|

Bemutatkozott a legújabb Antonov

Röviddel a karácsonyi ünnepek előtt kigurult az ukrán Antonov gyár kijevi üzemének ajtaján az An-132 teherszállító repülőgép első példánya.

December 20-án lehullt a lepel az An-132D névre hallgató demonstrátorról, mely az An-32 továbbfejlesztésével létrehozott An-132 első példánya. A bemutatott gépen tesztelik az ukrán sárkányhoz integrált Pratt&Whitney Canada PW150 erőforrás és Honeywell digitális avionika, valamint egyéb új berendezések működését. A szükséges rendszertesztek és gurulópróbákat követően jövő év elején kerülhet sor a szűzrepülésre, de 2017 folyamán az első sorozatgyártású példányokat is át szeretnék adni.

Forrás: Antonov ,

Az An-132-es egy továbbfejlesztett An-32-es Pratt&Whitney Canada PW150A típusú gázturbinákkal, hatágú Hamilton Sundstrand légcsavarokkal, Honeywell avionikával, Liebherr létfenntartó rendszerekkel, emellett a segédhajtóművet is a Hamilton Sundstrad szállítja. A típus hasznos terhelése 9,2 tonnára növekedett, javultak a repülési jellemzői, míg teljes terheléssel immáron 1270 kilométert tud megtenni. Terhelés nélkül hatótávolsága 4400 kilométer.

Szaúd-Arábia legalább 6 példányt rendel a típusból, ebből négyet kutató-mentő feladatkörben, kettőt elektronikai felderítő- és zavaró feladatkörben terveznek alkalmazni, emellett megegyeztek a szaúdi megrendelésre fejlesztett An-132 típusú teherszállító gép helyi összeszereléséről is a Taqnia Aeronautics vállalat képviselőivel. (Ugyanez a cég végzi majd egyébként az An-178-asok végszerelését is.) A gyártó tájékoztatása alapján Ázsiából és Dél-Amerikából jelentős érdeklődés mutatkozik a típus iránt. Számításaik szerint legalább 80 példány értékesíthetnek belőle világszerte.

További képek az eseményről:

Forrás: Antonov ,

Forrás: Antonov ,

Forrás: Antonov ,

Forrás: Antonov ,

Forrás: Antonov ,

Forrás: Antonov ,