|

EuroHawk helyett Triton – jöhetnek a német MQ-4C-k?

Mint ismeretes, Németország a 2000-es évek elejétől kezdve tervezte, hogy kiépít egy nagy hatótávolságú, pilóta nélküli felderítő repülőgépekből álló flottát. A HALE (High Attitude Long Endurance – nagy repülési magasságú, hosszú járőrözési idejű) kategóriába tartozó UAV-k piacáról a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk-ra esett a választás, pontosabban annak némileg átalakított változatára, amit csak EuroHawk néven emlegettek. A projekt el is indult és igencsak előrehaladott állapotba jutott, amikor 2013-ban, szinte minden előjel nélkül, törölték a teljes programot.

EuroHawk: az első felszálláskor [a képen] még nem gondolta senki, hogy törlésre kerül a program… | Fotó: Northrop Grumman ,

Azóta eltelt három év, és a jelek szerint Németország meggondolta magát: a Süddeutsche Zeitung napilap minisztériumi értesülésekre hivatkozva írta meg, hogy Volker Wieker, a Bundeswehr vezérkari főnöke hétfőn a Northrop Grumman MQ-4C Triton három példányának beszerzése mellett döntött, amit felterjesztett jóváhagyásra a Bundestag elé. Az újság úgy tudja, hogy ha Berlin áldását adja az üzletre, akkor az UAV-k 2025-től állhatnak szolgálatba a Német Légierő kötelékében. A gépek az Egyesült Államokban készülnének, de ellátnák őket az Airbus által gyártott fedélzeti rendszerekkel is, a német kívánalmaknak megfelelően.

Bár a védelmi tárca részéről egyelőre nem érkezett hivatalos nyilatkozat az ügyben, erősen valószínű, hogy a hír igaznak bizonyul majd. Ursula von der Leyen védelmi miniszter asszony már 2014-ben kifejtette, hogy támogatná egy másik, hasonló kategóriájú UAV beszerzését az EuroHawk helyett, ami akár az MQ-4C Triton is lehetne. Utóbbi mellett szól, hogy mára egy relatíve kiforrott típusnak tekinthető, kevés potenciális gyermekbetegséggel. Ráadásul egy csapásra megoldaná a Német Haditengerészet felderítési képességének hiányát is, amit a Breguet BR1150M Atlantic 2010-es kivonása okozott (az MQ-4C az RQ-4 tengerészeti felderítésre specializált változata).

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének két MQ-4C Triton UAV-je a kaliforniai Palmdale-ben, a Northrop Grumman tesztrepülőterén. Hamarosan német színekben is láthatjuk a típust? |Fotó: Chad Slattery, Northrop Grumman/US Navy ,

Sőt, a belengetett beszerzés illeszkedik a Northrop Grumman elképzeléseibe is. A cég a 2013-as blama után fejtette ki azon álláspontját, hogy továbbra is komoly üzleti lehetőségeket lát Európában, és külön kiemelték, hogy az MQ-4C eladásárhoz kifejezetten nagy reményeket fűznek. A következő lépés tehát Berliné: kíváncsian várjuk, hogy mikor és mit mondd az ügyben a német védelmi minisztérium.