|

Újabb pálfordulás a EuroHawk-projektben?

A német védelmi miniszter asszony azon dolgozik, hogy újrainduljon a tavaly meglepő hirtelenséggel berekesztett drónprojekt.

A német védelmi tárca feje, Ursula von der Leyen szombaton bejelentette, újra akarja indítani a 2013 májusában berekesztett programot. Az eddig 562 millió eurót kóstáló projekt folytatásához 5-600 millió euróra lenne szükség, melynek egy részét a hatósági engedélyeztetés emésztené fel.

EuroHawk

EuroHawk debütálás | Forrás ,

A EuroHawk elnevezésű HALE (High Attitude Long Endurance) kategóriájú drónt a Block 20 verziójú RQ-4 Global Hawk átalakításával hozták létre és az Airbus Defence&Space (korábban Cassidian) által kifejlesztett SIGINT eszközcsomaggal szerelték fel. Az demonstrátor példány már el is készült és tesztrepüléseket is hajtott végre az új fejlesztésű berendezésekkel, épp ezért volt furcsa, hogy a német vezetés egyik napról a másikra leállíttatta a projektet. A több mint 730 millió dolláros üzlet során beszerzendő öt gép mellé Németország három irányítóközpont, illetve a szükséges indító, karbantartó, tesztelő és egyéb egységet rendszeresített volna.

A német vezetés egyébként a közelmúltban több lehetőséget is megvizsgált, felmerült annak lehetősége is, hogy az eszközcsomagot egy másik típus fedélzetére integrálják.