|

Újabb pálfordulás a EuroHawk-projektben?

A német védelmi miniszter asszony azon dolgozik, hogy újrainduljon a tavaly meglepő hirtelenséggel berekesztett drónprojekt.

A német védelmi tárca feje, Ursula von der Leyen szombaton bejelentette, újra akarja indítani a 2013 májusában berekesztett programot. Az eddig 562 millió eurót kóstáló projekt folytatásához 5-600 millió euróra lenne szükség, melynek egy részét a hatósági engedélyeztetés emésztené fel.

EuroHawk

EuroHawk debütálás | Forrás ,

A EuroHawk elnevezésű HALE (High Attitude Long Endurance) kategóriájú drónt a Block 20 verziójú RQ-4 Global Hawk átalakításával hozták létre és az Airbus Defence&Space (korábban Cassidian) által kifejlesztett SIGINT eszközcsomaggal szerelték fel. Az demonstrátor példány már el is készült és tesztrepüléseket is hajtott végre az új fejlesztésű berendezésekkel, épp ezért volt furcsa, hogy a német vezetés egyik napról a másikra leállíttatta a projektet. A több mint 730 millió dolláros üzlet során beszerzendő öt gép mellé Németország három irányítóközpont, illetve a szükséges indító, karbantartó, tesztelő és egyéb egységet rendszeresített volna.

A német vezetés egyébként a közelmúltban több lehetőséget is megvizsgált, felmerült annak lehetősége is, hogy az eszközcsomagot egy másik típus fedélzetére integrálják.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.