|

Hazaérkeztek az első kengurus Growlerek

A modern katonai repülés világában sűrűn előfordul, hogy egy repülőgépgyártónak nem sikerül idejében leszállítania termékeit a megrendelőnek. Ez még a kiforrott, nagyobb sorozatban gyártott típusok esetében is igaznak bizonyulhat, ezért mindig jó látni, ha ennek ellenkezője érvényesül, és egy ország az előre kalkuláltak szerint hozzájut új repülőgépeihez. Ebben a szerencsés helyzetben van most Ausztrália, amely tegnap első ízben köszönthette otthon első Boeing EA-18G Growler elektronikai hadviselési repülőgépeit.

Mint ismeretes, az Ausztrál Királyi Légierő 24 darab Boeing F/A-18F Super Hornet vadászbombázója mellé egy tucatnyi EA-18G Growlert is megrendelt még 2013-ban. Bár eredetileg arról volt szó, hogy a meglévő flotta felét alakítják át az elektronikai harcra specializált változattá, végül – jelentős részben az F-35A késése miatt – úgy döntöttek, inkább tovább növelik a repülőgépek mennyiségét. Az első kengurus Growler 2015-ben készült el, azóta az Amerikai Egyesült Államokban folyt a leendő ausztrál hajózók kiképzése.

Az első két ausztrál EA-18G úton leendő otthonuk felé |Fotó: SGT Mick Bott, Ausztrál Királyi Légierő ,

Az első ausztrál EA-18G-k a február 28-án megnyílt Avalon 2017 repülőgép- és hadiipari szakkiállításon debütáltak. A rendezvény péntekig zártkörű, március 3-tól 5-ig pedig Australian International Airshow néven a nagyérdemű számára is megnyitja kapuit. Az első két kengurus Growler a NAS Whidbey Island támaszpontról érkezett, a rendezvény végeztével pedig átköltöznek leendő bázisukra, a Super Horneteknek is otthont adó RAAF Amberley repülőterére.

Ausztrália az EA-18G első és eddig egyelten külföldi vásárlója, és azon túl, hogy szorosan együttműködik az Egyesült Államok Haditengerészetével a rendszerbe állítás kapcsán, a típus számára készülő Next Generation Jammer elektronikai hadviselési rendszer fejlesztésében is részt vesz. A Growlerek átvételének kapcsán is elhangzott, hogy az ország kormánya 250 millió dollárral támogatja a programot, amely számukra is biztosítja majd azokat az elektronikai hadviselési képességeket, amikkel az amerikai EA-18G rendelkezni fognak. A tervek szerint 2017 során a teljes flotta megérkezik Ausztráliába.

Ez a kép már az Avalon 2017-re való megérkezésükkor készült, a „beköszönő” áthúzás közben |Fotó: CPL Ben Dempster, Ausztrál Királyi Légierő ,

A 2017-es Australian International Airshow egyébként több érdekességet is tartogat, hiszen most kerül sor az F-35A Lightning II debütálására is a legkisebb kontinensen, ráadásul az Amerikai Egyesült Államok Légiereje F-22 Raptor vadászrepülőgépeit is elküldte, így igazán high-tech típuspaletta áll majd össze Avalonban. Ausztrália az F-35A egyik legnagyobb üzemeltetője lesz: a 71 F/A-18A/B Hornetet helyére 72 Lightning II érkezik a következő évtizedben – igaz, egyelőre komoly csúszásban van a program.