|

Újfent biztossá vált a Raytheon győzelme az NGJ-tenderen

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete múlt hét pénteken bejelentette, hogy tisztázódtak a Next Generation Jammer zavarórendszer körüli kételyek, miután a számvevőszék (GAO – U.S. Government Accountability Office) befejezte a tenderen vesztes BAE Systems indítványára kezdett vizsgálatát. A szervezet ismét átvizsgálta a három pályázatot (a BAE mellett a végül győztes Raytheon és a Northrop Grumman – Exelis páros versengett), és arra jutottak, hogy a US Navy jól és szabályosan döntött, amikor a Raytheonnak ítélte a 279 millió dolláros szerződést.

Ez az összeg egyébként a jövőben jelentősen növekedni fog, ugyanis az NGJ-vel kívánják leváltani a jelenleg használt AN/ALQ-99 zavarórendszereket, melyek – a hamarosan nyugdíjba vonuló EA-6B Prowler mellett – az EA-18G Growlerek fő „munkaeszközei”, gyártásuk, fejlesztéseik és esetleges exportjuk pedig a következő évtizedekben milliárdos nagyságrendű bevétellel kecsegtet.

Az EA-18G-k még pár évig az AN/ALQ-99 rendszert használják

Az EA-18G-k még pár évig az AN/ALQ-99 rendszert használják ,

Forrás">

Ez már csak azért is igaz, mert a haditengerészet mellett a légierő is dédelget terveket velük: ha minden jól megy, az összes, 2020 után készülő F-35 Lightning II fedélzetén megtalálható lesz az NGJ, így a típusnak nem kell kifejleszteni egy külön verzióját elektronikai harc céljából.

De visszatérve jelen hír apropójára: a GAO vizsgálatának hála, a Raytheon biztos lehet a sikerben, így folytatódhat a program, mely jelenleg még igen korai fázisban van (nem véletlen, hogy az NGJ-nek csak 2020-tól kell szolgálatba állnia). A BAE System vádjai, miszerint a Raytheon ajánlata hamis adatokra alapozódott, és a költségkalkulációik is hibásak voltak, nem bizonyultak igaznak. Konkrét részleteket sajnos nem hoztak nyilvánosságra, de tekintettel arra, hogy a BAE Systems ezután nem kíván újfent élni a fellebbezéssel, és a Northrop Grumman is csak sajnálatát tudta kifejezni amiatt, hogy nincs több esélyük, a Raytheon-féle NGJ jövője biztosítottnak tűnik.