|

Kengurus repülőbiznisz

Mint arról korábban olvasni lehetett hasábjainkon Ausztrália F/A-18E/F Super Hornet flottáját úgy rendelte meg a Boeingtól, hogy azok közül 12 gépet később át lehessen alakítani E/A-18G Growler elektronikai harcászati típussá, amikor már rendszerben áll a Lockheed-Martin F-35 Lightning II. Az F-35 program folyamatos csúszása és költségnövekedése miatt a Boeing számára előnyös döntést hoztak.

Bár eredetileg is rendeltek volna további Super Horneteket, az Ausztrál Parlament megtartja eredeti konfigurációjában a meglévő F/A-18E/F flottáját és 12 további E/A-18G Growlert rendelnek a meglévő gépekhez. Az átalakítás opciója még mindig fennáll, de azt az F-35 rendszeresítése után is megtehetik, aminek további előnye, hogy végig elérhető lesz a teljes Super Hornet flotta.

EA-18G Growler

EA-18G Growler ,

„Ez egy fontos döntés, ami biztosítja az élvonalbeli légvédelmi képességeket Ausztrália számára ebben az átmeneti időszakban, amíg a Joint Strike Fighter rendszerbe léphet,”- mondta Stephen Smith, Ausztrália Védelmi Minisztere.

Ausztrália első két F-35 vadászbombázóját várhatóan 2014-15 között adhatja át a Lockheed-Martin. Első körben 14 példányt vásárolnak, később három századot állítanak fel az összesen mintegy 75 gépből. Az első század várhatóan 2020-ra lesz bevethető.

A döntés, hogy Ausztrália Super Hornet, Growler és Lightning II gépeket rendszeresít, az Amerikai Haditengerészetéhez hasonló képességeket biztosít nekünk legalább 2030-ig, mondta Smith.

—–
Stealthfighter

4 hozzászólás “Kengurus repülőbiznisz”