|

Egyedül is nekivág a T-X tendernek a Leonardo

Január elején robbant a hír, hogy a Raytheon nem kíván az európai Leonardo cégcsoport partnereként indulni az Amerikai Egyesült Államok Légierejének T-X tenderén. A 16 milliárd dolláros üzlettel kecsegtető beszerzési program célja a Northrop T-38C Talon sugárhajtású kiképzőgépek leváltása. A két vállalat „szakítása” kapcsán sokan vélték úgy, hogy ez egyben a Leonardo kilépését is jelenti, ám az olasz repülőgépgyártó február 8-án közleményben tudatta a világgal: nem szállnak ki a versenyből, és amerikai partner nélkül is beadják pályázatukat.

M-346 Master | Fotó: Alenia Aermacchi (Leonardo) ,

Mint ismert, a korábban Finmeccanica néven működő cégcsoport az Alenia M-346 Master kiképző némileg átalakított, modernizált és „amerikanizált” változatával, a T-100-zal indulna a tenderen. Amerikai leányvállalatuk, a Leonardo DRS vezérigazgatója, Bill Lynn szerint a típus minden téren megfelel majd a USAF követelményeinek, és erős esélyesként lesz jelen a tenderen. Arról, hogy a Raytheon helyett keresnek-e egy másik amerikai partnert, nem esett szó.

A T-X ezzel ismét háromesélyessé vált: a Leonardo mellett a Boeing – Saab teljesen új tervezésű típusa és a Lockheed Martin – KAI által fejlesztett T-50A indul nagy reményekkel. Ahogy azt február elején mi is megírtuk, a Northrop Grumman és BAE Systems által alkotott csapat nem kíván nevezni – ráadásul ezt teljes egyetértésben tették, tehát egyik cég sem indul egyénileg a tenderen.