|

Ausztria páncélozott csapatszállítókat vásárolt

Jól megy mostanában a General Dynamics European Land Systems vállalatnak. A napokban írtunk róla, hogy Romániával sikerült nyélbe ütniük egy üzletet, egyelőre nem ismert számú Piranha IIIC 8×8 páncélozott csapatszállítóról, most pedig újabb szerződésről adtak hírt a cég képviselői. A másik főszereplő ezúttal Ausztria, amellyel még december 22-én írták alá a megállapodást 105 millió euró értékben, 34 darab Pandur harcjárműről, amiket 2018-tól kaphat majd meg nyugati szomszédunk szárazföldi hadereje.

A legutóbbi hír kapcsán szóba került, hogy a General Dynamics bekebelezte a Piranha III eredeti gyártóját, a svájci MOWAG céget. Nos, ugyanez mondható el a Pandur esetében is, amelyet az osztrák Steyr-Daimler-Puch vállalat fejlesztett ki az 1980-as években. A 6×6-os kerékképletű Pandur I különféle változataiból Ausztria jelenleg 71-et tart szolgálatban. Ezek igen fontos részét képezik az osztrák szárazföldi erőknek, főleg azt követően, hogy néhány éve jelentős mennyiségű harckocsit és páncélozott harcjárművet vontak ki az aktív állományból.

Pandur 6×6 páncélozott csapatszállító harcjármű | Forrás: General Dynamics European Land Systems – Steyr ,

A Pandur egyébként még mindig Ausztriában készül, bár Csehországban és Portugáliában is gyártották lincenszben. A nemzetközileg is népszerű páncélozott csapatszállító legmodernebb változata a Pandur II, amely 6×6-os és 8×8-os kerékképletű verzióban is elérhető. Elődjéhez képest erősebb páncélzatot, több aktív önvédelmi eszközt és távirányítású lövegtornyot kapott, ami akár 30 mm-es ATK Mk44 gépágyúnak is helyt adhat. Természetesen a modern kor igényeinek megfelelően többféle változatban kapható, és elfér a Lockheed Martin C-130 Hercules teherszállító repülőgép rakterében.

Arról, hogy Ausztria pontosan milyen változatban rendelte meg 34 új Pandurját, nincs biztos információ. A legvalószínűbb szcenárió, amit osztrák lapértesülések is megerősítenek, hogy 6×6-os kerékképletű Pandur II EVO (Evolution) harcjárművekről van szó, kizárólag csapatszállító konfigurációban. Ez illik abba a logikai elgondolásba, miszerint Ausztria tartja magát azon elhatározásához, és 128 darabra növeli Pandur II állományát – a további megrendelések minden bizonnyal tartalmaznak majd nehézfegyverzetű, sebesültszállító és harctéri kommunikációs felszereltségű Pandurokat is.