|

A Piranha-családból kerülhet ki az új bolgár lövészpáncélos

Bulgária az utóbbi években leginkább annak apropóján volt híreink szereplője, hogy az ország légiereje kritikus szinten áll vadászrepülőgépek terén – amit ugyan próbálnak megoldani, de még mindig csak a találgatások szintjén áll a dolog. Kevésbé ismert viszont, hogy Szófia nem csak ezen a téren szeretné fejleszteni haderejét, hanem a szárazföldi erők eszközállományát is meg kívánja újítani a következő években. Ebben kiemelt szerep jut a páncélozott csapatszállítóknak, illetve a lövésztámogató harcjárműveknek, amik a modern hadviselés kedvelt eszközei.

De miért is foglalkozunk ezzel a kérdéssel? Nos, a Piranha páncélozott csapatszállítóiról ismert General Dynamics European Land Systems közleménye szerint a cég erőteljes marketing-tevékenységbe kezdett Bulgáriában, amelynek keretében április 27-től kezdődően egy háromnapos bemutatót tartottak az ország vezetőinek, valamint a hadsereg magas rangú tisztjeinek. Az éleslövészettel egybekötött demonstráció főszereplője a Piranha IV 8×8 kerékképletű harcjármű volt, amit elsősorban lövészpáncélosként (IFV) alkalmaznának a bolgárok.

Piranha IV bemutató szereplése Bulgáriában |Fotó: General Dynamics European Land Systems ,

A Piranha-család tagjai közül a IV-es verzió eddig nem aratott kifejezetten nagy sikert a piacon, ezért is jönne jól a cégnek egy esetleges bolgár megrendelés. A jármű mellett szól, hogy moduláris felépítésének köszönhetően képes lenne egyszerre helyettesíteni a bolgárok jelenleg alkalmazott BMP-1P, BMP-23/30 és BTR-60PB típusait, amelyek felett igencsak eljárt már az idő. A Piranha IV felszerelhető automata lövegtoronnyal, amibe egy 30 mm-es gépágyúnak adhat helyet, valamint többféle harckocsi-elhárító rakétát is bevethet az erre szolgáló indítók felszerelésével.

A Kazanlakban tartott demonstráció után Dr. Thomas Kauffmann, a gyártó nemzetközi üzletekért felelős alelnöke elmondta: komoly reményeket fűznek Bulgáriához, és minden erejükkel azon vannak, hogy a lehető legjobb ajánlattal álljanak elő. Ennek érdekében azt sem zárta ki, hogy a Piranha IV-esek bizonyos fokig az országban készüljenek el, ahogy erre más Piranha-verziók esetében is volt már példa.