|

Páncélozott csapatszállítókkal erősít Románia

Románia érvényben lévő katonai fejlesztési doktrínájának egyik lényeges eleme a szárazföldi erők harcjármű-állományának modernizálása. Ezen belül nagy hangsúlyt kapnak a páncélozott csapatszállítók, amelyek túlnyomó többsége szomszédunknál ugyan hazai gyártású, de leginkább a BTR-60, BTR-70 és BTR-80 leszármazottai. Leváltásukra 2006-ban a svájci MOWAG Piranha IIIC-t választották ki, amiből ez idáig 31 darabot állítottak szolgálatba, négy részletben. A fokozatosság elvét követve, és a pénzügyi források előteremtése után, nemrégiben megrendelték az ötödik szériát is.

A Piranha IIIC 8×8 kerékképletű páncélozott csapatszállító, amelynek legismertebb verziója az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinél alkalmazott Stryker. A MOWAG által kifejlesztett járművet ma már a General Dynamics gyártja, miután 2010-ben felvásárolta a svájci vállalatot. Így hivatalosan a Románia számára készülő Piranha-k is a General Dynamics European Land Systems – MOWAG termékei.

Román Piranha IIIC 8×8 páncélozott szállító harcjármű | Forrás: Pinterest ,

A gyártó közleménye szerint a szerződést még 2016. december 30-án írták alá. Arról egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy hány járművel bővül a román állomány, de feltételezhetően kisebb darabszámról beszélünk. A román védelmi tárca szintén nem nyilatkozott az ügyben, így azt sem tudni, hogy milyen kialakítású Piranha III-ak kerülnek hozzájuk az újabb megrendelés keretében. A meglévő járművek ugyanis csapatszállító konfigurációjúak, annyi kiegészítéssel, hogy ellátták őket amerikai Browning M2HB 12,7 mm-es nehéz géppuskákkal. Ez utóbbiakhoz az izraeli Elbit Systems szállította a lövésztornyokat, és tőlük vásároltak a járművekhez éjjellátókat és egyéb elektrooptikai berendezéseket.