|

HTKA Hírhalom 2018. 34. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Lezuhant az Amerikai Hadsereg 160. különleges légi ezredének egyik MH-60M helikoptere Irak északi területén, Sinjar városához közel. A balesetre augusztus 19-én került sor helyi idő szerint este 10 órakor, egy Iszlám Állam elleni rajtaütés után vitte haza a katonákat a Black Hawk, mikor földnek csapódtak. A fedélzeten tartózkodó 10 ember közül egy életét vesztette, és többen is megsérültek. Az eset okai egyelőre tisztázatlanok, annak nincs jele, hogy ellenséges tűz okozta volna a gépveszteséget.


Német Eurofighterek veszik át a francia Mirage 2000-esek szerepét Észtországban. Az összeurópai „kacsa” 4 példánya váltja le a 4 darab francia deltaszárnyút a mai naptól kezdődően, vendéglátásukra az Ämari-ban található légibázis és személyzete gondoskodik.


Pantszir-Sz1-esek iránt érdeklődik Burgundia. A kelet-afrikai ország védelmi minisztere, Emanuel Ntahomvukiye múlt hét pénteken egy katonai együttműködésről szóló megállapodást írt alá Oroszországban, majd utána újságíróknak nyilatkozva mondta el, hogy országa érdeklődik a kombinált rakéta/csöves légvédelmi rendszer megvásárlása iránt.

Pantszir-Sz1-es egy 8×8-as Kamaz 6560-as teherautóra építve | Forrás: en.wikipedia.org ,


F-16-osokra szóló ajánlatot utasított vissza a Fülöp-szigetek kormánya. Rodrigo Duterte elnök beszélt Washington ajánlatáról, mely használt „Sólymokra” szólt, azonban kifejtve hogy országának harci helikopterekre és kisméretű repülőgépekre van szüksége, haszontalannak nevezte a szuperszonikus vadászbombázókat.


Augusztus 20-22 között sikeres tesztsorozatot hajtottak végre a MALD célrepülőgép új verziójával. A MALD-X a legújabb technológiával felvértezve kerülhet az Amerikai Légierő és Haditengerészet repülőgépeire, hogy jól felszerelt légvédelem elleni támadásnál gyakorlatilag célgépet repüljenek.

MALD-J-k egy F-16-os szárnya alatt ,


Augusztus 23-a fontos dátumként vonul be a Japán Légierő történelemkönyvébe, miután ezen a napon fejezte be kiképzését az első női vadászpilóta. Misa Matsashima hadnagy F-15 zsokéként kerül a JASDF állományába.

Fotó: JASDF ,


A Moszkva melletti Kubinka légibázison megrendezett Army 2018 védelmi technikai kiállításon mutatkozott be a Mi-28 legújabb változata, a Mi-28NE Night Hunter. A harci helikopter már megkapta az új 9M123 Khrisantema-V ATGM páncélozott célok elleni rakétát, mely 10 kilométernél távolabbi célokra is indítható. Ehhez viszont magát a fegyvert tartó pilonon kívül egy másikat is elfoglal a rendszer, az irányításról gondoskodó radart egy konténerben szintén a szárny alatt hordja a helikopter. A jövőben a továbbfejlesztett 9M123M Khrisantema-VM lézeres irányítású rakétát is megkapja a típus.

9M123 Khrisantema-V | Forrás: ,


Az Amerikai Haditengerészet megerősítette, hogy egy 15 fős filmstáb költözött a USS Abraham Lincoln fedélzetére augusztus 15-én. A Paramount Pictures és a Bruckheimer Films szakemberei a „Top Gun: Maverick” című filmhez forgattak jeleneteket 4 napon keresztül.


Irán bemutatta a legújabb hazai fejlesztésű vadászgépét, a Kosar-t. Az Iran Aviation Industries által kifejlesztett típus az F-5F másolata, modern anyagokkal és rendszerekkel ellátva. Építésénél nagy arányban használtak szén-kompozitokat, hazai fejlesztésű avionikával, tűzvezető rendszerrel, multifunkciós kijelzőkkel, modern szemmagasságú kijelzővel (HUD) látták el. A Kosar egy és kétüléses változatát is elkészítik, elsődleges feladata a közeli légi támogatás (Close Air Support – CAS).


A japán Nikkei hírügynökség jelentése szerint Tokió tárgyalásban áll Németországgal és Franciaországgal a Kawasaki P-1 tengerészeti járőrgép technológia transzferével kapcsolatban. Az európai államok közös erővel fejlesztenek járőrgépet a P-3C és az Atlantique 2 leváltására, és Japán nagy segítséget nyújthat a már kidolgozott technológiák átadásával.


Néhány hete került szóba, hogy F-22-esek érkeztek Európába. Azóta több NATO tagállamban is megfordultak közös gyakorlatozás céljából, legutóbb Romániába érkezett két Raptor. Az 5. generáció képviselői egy C-130J és egy KC-135 segítségével települtek át a Campia Turzii légibázisra.


Végrehajtotta szűzrepülését a legújabb orosz nehéz szállítóhelikopter, a Mi-26T2V. A típus 20 tonnás terhelhetősége egyedi az egész világon, emellett új elektronikával és fedélzeti rendszerekkel látják el. Változatos topográfiai és időjárási körülmények között is képes lesz feladatai végrehajtására, éjjel és nappal egyaránt, emellett önvédelmi rendszereket is kap.