|

Újabb Super Horneteket vásárol az Amerikai Haditengerészet?

A Reuters hírügynökség információi szerint az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete tovább bővítené Boeing F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázóinak számát, enyhítve ezzel a következő évekre prognosztizált repülőgép-hiányt. A hírt világgá kürtölő, neve elhallgatását kérő, magas rangú haditengerészeti forrás szerint több tucat új példány kerülhet a flotta állományába a típusból a következő években. A terv szerint a Super Hornetek érkezésével számos régebbi, C/D verziójú Hornetet átadnának a Tengerészgyalogság számára, az ugyanis szintén küzd az egyre korosodó flotta jelentette problémákkal.

Bár a forrás kiemelte, hogy még nem tekinthető véglegesnek ez az elhatározás a US Navy részéről, folyamatban van a részletek kidolgozása, és akár már a 2018-as költségvetési keretben is benne lehet az első egy-két tucat F/A-18E/F. A Super Hornetek beszerzése egyébként logikus lépésnek bizonyulhat, ugyanis az F-35C Lightning II még jó ideig csak minimális darabszámban lesz elérhető, bevethetővé pedig még később válik. A „klasszikus” Hornetek viszont folyamatosan fogynak: üzemidejük szépen-lassan kifogy, ráadásul több baleset is sújtotta a flottát az utóbbi időben.

Super Hornet | Forrás: defense.gov

Super Hornet | Forrás: defense.gov ,

Ez együttesen – persze amerikai szemmel nézve – vadászgép-hiányhoz vezet, amit mindenképpen el akarnak kerülni az illetékesek. Számszerűsítve egyébként úgy kalkuláltak, hogy a következő években közel 70 darabbal lesz kevesebb harci repülőgépe a US Navynek, mint az ideális lenne. Az F-35C érkezésével persze ez egy idő után helyre billenne, viszont azzal is számolni kell, hogy a jelenlegi F/A-18E/F állomány is öregszik, ráadásul a közeljövő lehetséges konfliktusai nem teszik lehetővé, hogy hosszabb távon képességvesztéssel számoljon a haderőnem.

A VFA-143 század F/A-18E Super Hornet vadászbombázója | Fotó: Clarence McCloud, U.S. Navy

A VFA-143 század F/A-18E Super Hornet vadászbombázója | Fotó: Clarence McCloud, U.S. Navy ,

Egy megrendelés ráadásul a Boeingnek is jól jönne, ami így tovább tudná működtetni a Super Hornet gyártósorát. Nemrégiben ugyanis a Kongresszus kihagyott egy, korábban biztosnak vett, 12 darabról szóló szerződést a következő költségvetési év tervezetéből, ami miatt a gyártó komoly bajba került. Bár a közelmúltban Kanada és Kuvait részéről is felmerült az igény a típusra, valahogyan életben kell tartani a gyártást addig, amíg ezeket el nem kezdik teljesíteni. A US Navy legfőbb reménye egyébként Donald Trump leendő elnökben és kabinetjében van, akik a védelmi célú kiadások növelése mellett kampányoltak, így nagy eséllyel erre az üzletre is igen mondanak majd.