|

Félmilliárdos Hornet-korszerűsítés Kanadában

A Kanadai Királyi Légierő félmilliárd dollárból korszerűsítené az észak-amerikai ország CF-18 Hornet flottáját.

A kanadai katonai vezetés komoly pénzügyi kérelmet nyújtott be a kormány felé, mely szerint 500 millió dollárt költenének a McDonnell Douglas CF-18 Hornet típusú vadászbombázók korszerűsítésére és üzemidő-hosszabbítására, melynek köszönhetően 2025 után is repülőképesek lennének az észak-amerikai ország vasmadarai. A modernizáció keretében új kommunikációs rendszereket kapnának a gépek, melynek köszönhetően a polgári légtérben zajló feladatok is biztonságosabbá válnának, illetve erősödne a barát-ellenség felismerés képessége is. A Hornetek fegyverzetéhez is hozzányúlnak, de hivatalosan még nem erősítették meg, hogy mely típusokkal bővül a paletta. A modernizációról szóló döntést várhatóan 2017 elején hozzák meg a parlamentben.

A gépek élettartamának kitolása egyébként nagyobb lehetőséget enged az utódlás kérdésében is, több idejük marad így a megfelelő váltótípus kiválasztására és hadrendbe állítására.

Kanadai CF-188 akcióban | Forrás: whethearmed.com

Kanadai CF-188 akcióban | Forrás: whethearmed.com ,

A Kanadai Királyi Légierő (RCAF) számára 138 darab CF-18 típusú vadászbombázó készült. A McDonnell Douglas F/A-18A/B Hornet átalakításával létrehozott alváltozatból 138 gépet (98 együléses és 40 oktató változat) rendeltek 1980-ban. A típus erős reflektort kapott (elfogáskor azonosításhoz), melyet a kabin bal oldalán, a gépágyú tárazását segítő egyik szerelőnyílás ajtajába építettek be. A kanadai Hornetek alsó részére emellett megtévesztésként „álkabintetőt” festettek. A 2000-es évek elején komoly modernizációs programot kezdtek a 80 gépen (62 együléses és 18 oktató változat), melynek köszönhetően elérték a C/D változat szintjét.

A típus kivonása régóta napirenden van, legfőbb esélyesként a Lockheed Martin F-35 Lightning II indul, ám fel-felütik a fejüket olyan kezdeményezések, melyek szerint elég lenne 4++ generációs típust is rendszeresíteni. Nyomták már az F/A-18E/F Super Hornet, a Saab JAS-39 Gripent, a Dassault Rafale-t és a Eurofighter Typhoont is, de továbbra sem született döntés az utódról.