|

Mi lesz a kanadai F-35 programmal?

Magas részvétel mellett komoly győzelmet aratott a hétfőn megrendezett választásokon a kanadai Liberális Párt, véget vetve az immáron 9 éve tartó Konzervatív párti uralomnak. Mit jelent ez a kanadai haderő számára? Nos, a közel-keleti műveletekben való részvétel leépítése mellett talán az F-35-nek való búcsút intést is.

A legutóbbi választásokon még katasztrofális vereséget szenvedett liberálisokat a Stephen Harper által vezette konzervatívok ellen sikerre vivő Justin Trudeau ugyanis korábban határozottan amellett foglalt állást, hogy Kanadának ki kell hátrálnia az F-35 beszerzésből és a (még) borsos árú gép helyett más típust kell beszereznie egy újból meghirdetett beszerzési programon keresztül. Az így felszabaduló összeget pedig inkább a hajóépítő szektorba lapátolhatnák át.

Minderről legutóbb szeptemberben beszélt, mikor arról is szót ejtett, hogy Kanada több, jóval olcsóbb, bizonyított alternatíva közül választhatnak, melyek segítségével időben és költségkereten belül meg tudnák oldani az öregedő CF-188-as, avagy a kanadai F/A-18 Hornet gépek utódlását.

Kanadai F/A-18 (CF-18 / CF-188) a román légtérben 2014. június 27-én. | Fotó: Leading Seaman Alex Roy, 3 Wing Imaging

Kanadai F/A-18 (CF-18 / CF-188) a román légtérben 2014. június 27-én. | Fotó: Leading Seaman Alex Roy, 3 Wing Imaging

Kanada, mint a Joint Strike Fighter programban komolyan részt vevő nemzet számára kézenfekvő volt az F-35 beszerzése melletti döntés, ám az amúgy igen magas szintet képviselő típus körüli gyermekbetegségek és jelentős áremelkedések komoly nézeteltéréseket okoztak Kanadában is azon kérdésben, hogy valóban a Ligtning II-es lenne-e az ideális utódtípus Kanada légiereje számára. (Kanada amúgy kedvező, fixáras előrendeléssel rendelkezik az F-35A-ra, a csúszások és a kalkulált üzemeltetési költségek elképesztő nagysága miatt kezdtek el alternatívák szóba jönni.)

Kanada 2010-es döntésének évében készült F-35 makett függőleges vezérsíkjain a kanadai nemzeti szimbólummal. | Fotó: Ahunt, Wikipedia

Kanada 2010-es döntésének évében készült F-35 makett függőleges vezérsíkjain a kanadai nemzeti szimbólummal. | Fotó: Ahunt, Wikipedia ,

Ahunt, Wikipedia">

Persze érdemes megjegyezni, hogy a dolog nem olyan egyszerű, hogy a liberálisok gondolnak egyet és kitáncolnak az F-35 beszerzésből, hiszen egyrészt Kanada már dollármilliókat költött el a fejlesztési programban, illetve jelentős számú kanadai vállalat is érintett az F-35-ben – jelenleg 30 körüli kanadai vállalat rendelkezik összességében mintegy 640 millió dollár értékű rendeléssel.

A választási hajrában természetesen Stephen Harper nem is feledkezett meg arról, hogy mindezt ellenfele orra alá dörgölje: Trudeau bejelentésére Harper a kanadai repülőgépipar veszélyeztetésével vádolta a liberálisokat, akik nem is tudja milyen világban élnek ez ügyben. Trudeau válasza erre az volt, hogy Harper „álom repülőgépe” ellenben rémálom lenne a kanadai adófizetők számára.

A választási meccs lezajlott, az egyre kaotikusabb típuscsere kérdése azonban még nyilván nem – így egyelőre mást nem tehetünk, mint várjuk a fejleményeket, sikerül-e összehozni a pár évvel ezelőtt még 2017-2023 közé tervezett típuscserét.

F-35 hirdetés egy torontói buszon - a típus kanadai jövője egyelőre továbbra is kérdőjes. | Fotó: Ahunt, Wikipedia

F-35 hirdetés egy torontói buszon – a típus kanadai jövője egyelőre továbbra is kérdőjes. | Fotó: Ahunt, Wikipedia ,

Ahunt, Wikipedia">