|

Zambia megkapta ez első L-15AFT gépeit

A szeptember 14-18 között lezajló dél-afrikai Africa Aerospace & Defence kiállításon került nyilvánosságra az az információ, hogy Zambia átvette az első szállítmánnyi L-15AFT gépet. Nem lehet pontos darabszámot tudni, viszont annyit elárultak az illetékesek, hogy több mint két gépről van szó. Zambia 2014-ben rendelt Kínától 6 db Hongdu L-15 kiképzőgépet, annak is az AFT (attack/fighter/trainer) változatából.

A szóban forgó gépekből két példányt ki is állítottak a hozzájuk rendszeresített fegyverekkel együtt. Úgy tűnik, hogy a zambiai vezetés nem aprózta el a beszerzést és a teljes termékpalettát megvásárolta a géphez, így tényleg egy többfeladatú gépet kaptak, amely hatékonyan képes úgy légi mint földi célpontokat támadni.

A gép törzse alá egy 23 milliméteres PC-2AI gépágyúkonténert lehet illeszteni. A szárnyak alá 57 milliméteres HF-18D irányítatlan rakéta blokkokat, ezen kívül a repülőgép 250 és 500 kilogrammos bombákat képes célba juttatni. A repülőgéphez precíziós fegyvereket is vásároltak: az egyik a GPS vezérlésű LS-6 siklóbomba, valamint a YJ-9E levegő-föld rakéta.
Légi célok ellen PL-5E infravörös önirányítású rakétákkal látják el a gépet, melyeket a szárnyak végin lévő indítósíneken hordoz.

Zambiai L-15 félkörben kiállított fegyverzettel

Zambia által megvásárolt 6 db Hongdu L-15 egyike. CDF,