|

Kína komolyan függ Ukrajnától

Bár a kínai ipar rohamléptekben fejlődik, néhány tekintetben már a világ előtt járnak, de továbbra is vannak olyan területek, ahol más országra szorulnak.

Az IHS Janes’s ukrán forrásai szerint a kínai hajtómű-ipar továbbra is nagyban függ az ukrán technológiától, majdnem ugyanannyira, mint az oroszoktól. Kína nagy erőkkel dolgozik a saját fejlesztésű erőforrásokon, a kiállításokon folyamatos szereplők a kínai gázturbinák, de a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városban található Ivcsenko-Progressz tervezőiroda szakemberei szerint a kínai erőfeszítéseket továbbra is akadályozza a technológiai elmaradás.

Forrás: ainonline.com

Forrás: ainonline.com ,

2012 novemberében az állami tulajdonú repülőgép-ipari konszern, az AVIC (Aviation Industry Corporation of China) hajtóművekkel foglalkozó részlege, a GTE (Gas Turbine Establishment) bemutatta a Minshan elnevezésű gázturbináját, melyet a Hongdu L-15 típusú, sugárhajtású kiképzőgépbe szántak, de a típust a mai napig az ukrán Motor-Szics által gyártott Ivcsenko-Progressz AI-222-25 erőforrás hajtja.

Az Ivcsenko-Progressz iroda az egyik legnagyobb vállalat a szovjet érából fennmaradt hajtóműipari szervezetek közül, a Motor-Sziccsel együttműködve mindent lefednek a hajtóműtervezés, -fejlesztés, -gyártás, -karbantartás és -javítás területén. A keleti blokkban csak a moszkvai Szaljut és a Szaturn-Ljulka vállalatok által létrehozott szövetség veheti fel a versenyt.