|

HTKA Hírhalom 2018. 37. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Egy érdekes gyöngyszem fejlesztését leállítják Oroszországban. Az SzR-10-est alapfokú kiképzőgépnek szánta a KB SzAT vállalat, de az előrenyilazott szárnyú típus fejlesztését kénytelenek voltak parkolópályára helyezni, finanszírozási hiányosságok miatt. Amíg nem találnak újabb befektetőket, addig nem folytatódhat a különleges típus életútja.

Forrás: Albatros Aero ,


Elkészült az AVIC FTC-2000G könnyű támadógép prototípusa. A típus az FTC-2000 kiképzőgép tovább fejlesztésével született, mely maga a Kínai Légierő által megrendelt JL-9 kiképző exportra szánt verziója. Az alaptípushoz képest 1,2 tonnával növelték a maximális felszállótömeget, mely így eléri a 11 tonnát. Ebből 3 tonnát tehet ki a fegyverzet és/vagy a felderítő konténer, melyeket 7 külső függesztési ponton hordozhat a gép. A tervek szerint az első felszállására még a hónap végén sor kerül, utána a Zhuhai repülőnapon már a nagyközönség is megtekintheti.


A Locheed Martin kezei által újulnak meg a Görög Légierő F-16-osai. 85 darab vadászbombázó felújításáról írtak alá szerződést, az átalakítás során az Block 70/72 Viper szintjének elérése jelenti a lécet.  A gépek orrába az APG-83-as AESA rendszerű radar kerül beépítésre. A vállalat a mai napon fog bele a munkálatokba, a következő két évben a mérnököké a főszerep, akik kidolgozzák a pontos konfigurációt, valamint annak megteremtésének a módszerét. Az első példány átalakítása a munkálatok harmadik évében kezdődik, a negyedik évtől pedig a görög pilóták átképzése is elindul.


Indiában tovább folytatódik a légierő harci gépekkel bővítésének szappanoperája. Az IAF főparancsnoka, BS Dhanoa múlt héten arról számolt be, hogy a légierő a MiG-21-esek és 27-esek cseréjét is a HAL Tejas-al képzeli el. Összesen 18 századot szerelnének fel a hazai fejlesztésű típussal, 12 a legnagyobb képességű Mk II-est, 2 a sokat szidalmazott Mk I-est, míg a maradék 4 a kettő közötti Mk IA verziót kapja meg. Dhanoa kiemelte, hogy Pakisztán már több mint 20 vadász századdal rendelkezik, melyek jelentős része modern F-16-osokkal vagy JF-17-esekkel van felszerelve, míg Kína 1700 harci gépes flottájából 800 gép a 4. generáció képviselője. Kritizálta a kormányt, amiért csupán 36 példányt vásárolnak a Rafale-ból, és amiért nem sikerült nyélbe ütniük a 126 gép beszerzésére kiírt MMRCA tendert, bár hozzátette, ebben jelentős szerepet játszott, hogy Franciaország és India nem tudtak megegyezni a 108, a Hindustan Aeronautics Limited üzemeiben gyártandó Rafale ügyében.

Az Indiai Légierő első Tejas repülőgépe ,


6 darab Boeing P-8A haditengerészeti járőrgépet vásárol Dél-Korea. A beszerzés 2,1 milliárd dollárjába kerül a helyi adófizetőknek. Szöul emellett 64 darab Patriot PAC-3-as rakéta beszerzésére is zöld utat kapott Washingtonból.


A Janes’s hozta le a hírt, mely szerint Zambia titokban legalább egy darab Hermes 450 típusú UAV-t szerzet be Izraelből. Egy fénykép került ki a világhálóra, melyen a pilóta nélküli gép látható zambiai zászlóval és a légierő jelzésével. A gépen műholdas kommunikációra szolgáló antenna is található, ez arra enged következteti hogy nagy távolságokból is irányítható marad, mivel a Föld görbülete sem zavar bele a rádióhullámokba.


Elvesztette egy T-38 Talon kiképzőgépét az Amerikai Légierő. A balesetre Texasban került sor, a Sheppard légibázisnál, szeptember 11-én helyi idő szerint délelőtt 10:13-kor. A fülkében az USAF és a Luftwaffe 1-1 pilótája foglalt helyet, mindketten katapultáltak és túlélték az esetet, azonban elővigyázatosságból kórházba szállították őket. A sajtónyilatkozat szerint a gép felszállás közben elhagyta a kifutót, emiatt kellett a vészelhagyás miatt dönteniük a hajózóknak.


Az AGM-158 JASSM újabb verziójának kifejlesztésére kapott megbízást a Pentagontól a Lockheed Martin. A JASSM-XR képességeiről egyelőre csak találgathatunk, a névben található utóbbi két tag az Extreme Range, azaz az extrém hatótávolság szavakból áll össze, így feltételezhető, hogy a JASSM-ER 900 kilométeres hatótávolságánál is többre vágynak a Pentagonban. A vállalat 2023. augusztusának utolsó napjáig kell, hogy elkészüljön a fejlesztési munkákkal.