|

Hajó elleni rakéta fejlesztésébe kezdene Japán

A Jomiuri Simbun napilap értesülései alapján Tokió az elkövetkező években újabb lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy fokozza Kína haditengerészetre a japán haderő által jelentett fenyegetettséget a vitatott hovatartozású szigetek környékén, illetve a Mijako-szorosban.

A friss hírek alapján mindebben egy új fejlesztésű, 300 km hatótávolságú, szárazföldi indítású hajó elleni rakéta segédkezne, mely megfelelő telepítés esetén lefedi a Kína által csendes-óceáni kapuk egyikeként használt szorost a japán fennhatóság alatt álló, de Tajvan és Kína által is vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetekkel együtt.

Többek között a Miyako-jima szigetére történő telepítés esetén a problémás terület egésze lefedhetővé válhat a tervezett rakétával.

Többek között a Miyako-jima szigetére történő telepítés esetén a problémás terület egésze lefedhetővé válhat a tervezett rakétával. ,

A japán lapértesülés alapján a védelmi minisztérium a 2018 tavaszán záródó költségvetési évben igényelné meg a támogatást a fejlesztésre és 2023-ra már telepíthető rendszer a cél. A régióban található Kjushu és Mijako szigetekre hajó elleni rakétaütegek telepítése természetesen nem először jön szóba, hiszen Tokió már évekkel ezelőtt is pedzegette, hogy ezen két szigetre telepítene legújabb fejlesztésű, Type 12-es jelölésű hajó elleni rendszeréből.

Az 5 apró szigetből és 3 sziklából álló Szenkaku-szigetek felfedezésének tényét Kína magának tulajdonítja, ám a területet a 19. század vége óta Japán felügyelete alatt áll – leszámítva az 1945-1972 közti amerikai fennhatóságot. Tokió mind Pekinggel, mind Tajpejjel vitában áll a terület hovatartozása végett, míg Kína és Tajvan elvileg egyetért abban, hogy a halban gazdag, fontos hajózási útvonal mentén elterülő és vélhetően némi olajat és földgázt is tartalmazó tengerfenék mentén elterülő szigetek Tajvan részét képzik.

Az elmúlt években mi is több alkalommal írtunk róla, hogy a szigetek mentén Kína légiereje rendszeresen készültségi géppár emelésére kényszeríti Japánt azáltal, hogy a szigetek közelében hajt végre repüléseket. Japán adatok alapján idén május óta fokozott a Kínai Légierő aktivitása, de ezidáig több mint 200 kínai halászhajót és a parti őrség tucatnyi hajóját is észlelték a terület mentén.

Japán haderejében többféle hajó elleni rakéta található meg, ezek közül a 80-as évek végén kifejlesztett, a fenti fotón látható Type 88 szárazföldi telepítésű. A 2015-ben szolgálatba állított, jelentős képességbővítésen átesett utódja a 200 km hatótávolsággal bíró Type 12. | Fotó: los688

Japán haderejében többféle hajó elleni rakéta található meg, ezek közül a 80-as évek végén kifejlesztett, a fenti fotón látható Type 88 szárazföldi telepítésű. A 2015-ben szolgálatba állított, jelentős képességbővítésen átesett utódja a 200 km hatótávolsággal bíró Type 12. | Fotó: los688 ,

los688">