|

Légtérellenőrző repülőgépeket telepít a Szenkaku-szigetek közelébe Japán

Már a hazai sajtó is több esetben foglalkozott vele, hogy a Távol-Keleten, pontosabban a Kelet-kínai-tengeren kezd egyre forróbbá válni a helyzet, ugyanis a Kínai Népköztársaság és Japán között fellángolt egy régi vita. A középpontban a Szenkaku/Tiaojü-szigetek állnak – nem véletlen a kettős név, ugyanis előbbit a japánok, utóbbit pedig a kínaiak használják ezekre a – világviszonylatban nézve – jelentéktelen földdarabokra, amik Okinavától körülbelül 400 km-re délnyugatra fekszenek, és jelenleg Japán fennhatósága alatt állnak. A probléma abban áll, hogy több évtizede magánkézben lévő területet a japán kormány tavaly megvásárolta, ami felbőszítette a kínaiakat, ők ugyanis szintén igényt tartanak a szigetekre, mivel azokat kínai felségterületnek tekintik.

Az E-767-esek, illetve az E-2C-k áttelepítésének terve, illetve a szigetek elhelyezkedése

Az E-767-esek, illetve az E-2C-k áttelepítésének terve, illetve a szigetek elhelyezkedése ,

A Kínai Népköztársaságban decemberre alaposan megelégelték a dolgot, és elhatározták, hogy letesztelik a szigetek védelmi rendszerét. Elsőként december 13-án került sor rá, hogy a Kínai Oceanográfiai Hivatal egyik légcsavaros repülőgépe 100 kilométernél közelebb kerüljön a japán légtérhez, ami automatikusan magával vonta a készültségi vadászrepülőgépek riasztását és helyszínre küldését. Azonban, mint kiderült, a Szenkaku-szigetekhez legközelebb eső, földi telepítésű radarállomás (ami 200 km-re onnan, a Miyako-jima szigeten található) csak későn észlelte a kis magasságban érkező behatolót, ami így ténylegesen be is hatolt Japán légterébe – ilyenre pedig sok-sok éve nem került sor, a kínai repülőgépeket mindig sikerült kívül tartaniuk a japán vadászoknak. Az F-15-ösök végül most is a helyszínre értek, és hazatessékelték a betolakodót – Tokióban azonban nyeltek egy nagyot, és komolyabb intézkedések mellett szánták el magukat.

December 13-a óta további hét esetben közelítették meg kínai repülőgépek a japán légteret 100 km-nél közelebb a térségben, ám ezeket már sikerült idejében elfogni. A berepülések sűrűsége viszont egyre nő, így a Japán Önvédelmi Légierő vezetése úgy döntött, hogy légtér-ellenőrző repülőgépeket telepít a térségbe, így küszöbölve ki a Miyako-jima sziget lokátorának hiányosságait, és adva 24 órás, teljes körű felügyeletet a Kelet-kínai-tengernek ezen a részén. Az Okinava délkeleti csücskében található Naha légitámaszpont (mely egyben a sziget nemzetközi repülőtere is) eddig is otthont adott tengerészeti megfigyelő és vadászrepülőgépeknek (utóbbiak F-15J/DJ-k), azonban mostantól bővül a paletta. A Hamamatsu támaszponton állomásozó négy Boeing E-767 korai előrejelző és légi-irányító (AEW&C) repülőgépét ugyanis Japán azonnali hatállyal (rotációs rendszerben) Okinavára küldi, ahonnan azok 24 órás felügyeletet lesznek képesek biztosítani a Szenkaku-szigetek légterében, így a Föld görbülete által lehatárolt Miyako-jima szigeti radarállomás hiányosságai sem jelentenek már problémát.

Japán egyik Boeing E-767 AEW&C repülőgépe

Japán egyik Boeing E-767 AEW&C repülőgépe ,

Ráadásul az E-767-esek mellett a kisebb, de nem kevésbé hatékony E-2C AEW&C-k közül is (melyekből 13 db áll rendelkezésre) áttelepül néhány, kiegészítve a nagyobb Boeingokat. Hovatovább a japán védelmi tárca úgy nyilatkozott, hogy már folyamatban van a Miyako-jima sziget lokátorának leváltása egy modernebb típusra, illetve a mellette lévő, így a Szenkakutól szintén 200 km-re elhelyezkedő Irabu-jima repülőterére F-15J-ket kívánnak telepíteni, amik gyorsabban lennének képesek a térségbe érni, mint az okinavai készültségi vadászok.

One Response to “Légtérellenőrző repülőgépeket telepít a Szenkaku-szigetek közelébe Japán”