|

HTKA Hírhalom 2016. 27. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Aegis légvédelmi rendszerrel felszerelt romboló terveit mutatták be Tajvanon. A cél, hogy az új hajótípussal váltsák le a jelenlegi Kidd osztály tagjait.

Forrás: alert5.com

Forrás: alert5.com ,

Az A400M számára gondot okoz helikopterek levegőben történő feltöltése üzemanyaggal, részben a propellerek mögött keletkező erős turbulencia miatt, részben pedig azért, mert a helikopterek rotorja túl közel kerül a gép vízszintes vezérsíkjához. Utóbbi problémát új tömlő alkalmazásával akarják kiküszöbölni, az eddigi 24 méteres helyett egy 37 métereset tesztelnek majd. Ennek hátránya, hogy az eredeti tömeget akarják megtartani, így a tömlő átmérőjét kénytelenek csökkenteni, ami az áttöltési sebességet korlátozza így.

148. és egyben utolsó megrendelt T-6B alapfokú kiképzőgépét is megkapta az Amerikai Haditengerészet június 21-én. Az 5. kikéző ezred állományába kerülő gép a Whiting Field haditengerészeti bázison állomásozik majd.

T-6B | Fotó: commons.wikimedia.org

T-6B | Fotó: commons.wikimedia.org ,

Lezuhant a Thai Királyi Légierő egyik UH-1H helikoptere. A forgószárnyas június 25-én tűnt el, miközben egy radarállomásra szállított ellátmányt. A keresést nagy erőkkel kezdték meg, június 28-án találták meg a roncsot. A 3 fős személyzet életét vesztette, földi maradványaikat a roncsban találták meg.

Lezuhant a Kolumbiai Hadsereg egyik Mi-17-ese június 26-án a fővárostól, Bogotától észak-nyugatra. A balesetben 17 katona vesztette életét, a roncsokat másnak találták meg. A szerencsétlenségben feltehetően szerepet játszottak a rossz időjárási körülmények.

Elvesztette egyik CL-215-ösét a Görög Légierő. A tűzoltógép június 26-án vett részt erdőtűzoltásban Athén környékén, mikor motorprobléma lépett fel, emiatt a személyzet a kényszerleszállás mellett döntött. Szerencsére a személyzet összes tagja megúszta kisebb sérülésekkel a balesetet.

A gép roncsai | Fotó: Hellenic Air Force

A gép roncsai | Fotó: Hellenic Air Force ,

Vietnam már évek óta érdeklődik használt amerikai P-3C Orionok után, de most más eladó felé kacsingatnak, a Japánban kivonásra kerülő példányokból szereznének be néhányat. Hanoi szerint a Kawasaki Heavy Industries által épített gépeket olcsóbban kaphatnák meg a a Lockheed Martin kezei alól kikerült példányoknál.

Az indiai kormány úgy döntött, hogy a VVIP szerekpörben rendszeresítendő B777-eseket a légierő helyett az Air India légitársaság üzemelteti majd. Egyedül a rakéták elleni védelmi rendszer használatát végzik majd az IAF emberei.

B777 az Air India színeiben | Forrás: commons.wikimedia.org

B777 az Air India színeiben | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Sor került az első tesztrepülésre ahol egy Szu-30MKI hasa alá Brahmos hajók elleni rakétát függesztettek. A repülőgépet a Hindustan Aeronautics Limited násziki üzemében készítették fel a most még különlegesnek számító „rakományra”, mellyel június 25-én teljesítette első repülését. Az évek óta halogatott próba végre megnyitja az utat a Brahmos légi indítású verziójának további tesztelésére.

Az Amerikai Légierő elkezdte vizsgálni a lehetőségét annak, hogy másik gyártótól rendeljék meg az F-35-ös katapultülését. Az eddig legyártott gépekbe a Martin-Baker terméke került, de most szeretnék kideríteni, milyen lenne a költségvonzata annak, ha az ACES 5 ülést akarnák a gépekbe beépíteni.

A Martin-Baker promóciós videója az F-35-höz készített katapultülésről:

Katar a legújabb üzemeltetője a PAC Super Mushshak alapszintű kiképzőgépnek. A szerződést Dohában írták alá, 3 hónappal azután, hogy Pakisztán a JF-17-essel együtt bemutatta a típust Katarban.

Pakistan MFI-17 395 Super Mushshak

Június 30-án felállt az Amerikai Tengerészgyalogság második F-35B százada is. A VMFA-211-esek az elsők, akik AV-8B-ről álltak át az 5. generációs típusra.

Az észak-koreai ballisztikus rakéta indításokra reagálva az USAF a megnöveli a Koreai-félsziget feletti U-2-es felderítő repülések számát. Eddig naponta egy Dragon Lady-t küldtek fel a magasba hogy tekintsen át a határ másik oldalára, ezt most napi kettőre növelik.

Sikerült megegyeznie a Heron TP-k lízingeléséről a német védelmi minisztériumnak és az Israel Air Industries-nak. A hírek szerint az 5 UAV 2018-ban áll szolgálatba.

Eladásra kerül az épület amely az F-22-es programjának központjául szolgált. A Lockheed Martin 4 épületet és 52 angol holdnyi (210436 négyzetméter) területet adott el a Marietta-i telepükből a Georgia Tech vállalatnak. Az L-22-es jelölésű épület szolgált az F-22-es adminisztratív és mérnöki munkáinak fő központjául a gyártás 2013-as befejezéséig.

A bizonyos épület ahol az első 5. generációs vadászgépet tervezték | Fotó: Georgia Tech

A bizonyos épület ahol az első 5. generációs vadászgépet tervezték | Fotó: Georgia Tech ,