|

Vietnam Orionok után érdeklődik

A Lockheed P-3 Orion nem egy mai típus, kifejlesztőjénél, az Egyesült Államoknál a tavalyi évben húzta be az 5. szolgálati évtizedét. És míg egyes üzemeltetők már ezen legendás tengerészeti járőrgép utódjainak – Boeing P-8, Kawasaki P-1 – első példányait kezdik nyúzni, addig akadnak olyan nemzetek, ahol pár éve áll hadrendben, vagy még csak játszanak a gondolattal.

Utasszállítókon alapuló járőrök: Boeing P-8 Poseidon és Lockheed P-3 Orion egymás mellett 2010 áprilisában. | Fotó:  Liz Goettee, U.S. Navy

Utasszállítókon alapuló járőrök: Boeing P-8 Poseidon és Lockheed P-3 Orion egymás mellett 2010 áprilisában. | Fotó: Liz Goettee, U.S. Navy ,

Ezen kései hadrendbe állítók közül ugye elsősorban Tajvanra kell gondolni, akik előtt csak 2001-ben nyílt meg a lehetőség és ilyen-olyan okokból csak 2007-ben vágtak bele a tényleges megvalósításba. A Kína által hevesen ellenzett beszerzés egyébként már csak azért is érdekes, mert nem túl gyakori eseménnyel járt: Tajpej 12, természetesen a kor követelményeinek megfelelő belsőséggel rendelkező gépre szóló megrendelését a híres-hírhedt Boneyard, avagy az Egyesült Államok haderejének aktív szolgálatból kivont, majd lekonzervált gépeinek Arizona államban található „temetőjének” feltúrásával oldották meg.

Elképzelhető, hogy hasonló mutatványt ad elő a Lockheed Martin abban az esetben is, ha az orosz portékákon felül nyugati technika felé is kacsingató Vietnam haditengerészetének képében meglesz a típus 5. távol-keleti üzemeltetője

Márpedig a közzétett információk szerint egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az Orionok visszatérnek Vietnam egére – csak most nem amerikai, hanem vietnami színekben. A Lockheed Martin tengerészeti járőr megoldásokat kínáló részlegének igazgatója a napokban olyan nyilatkozatot tett, hogy a vietnamiak részéről igen erős az érdeklődés és az akár 6 gép beszerzését Washington sem ellenzi.

Clay Fearnow elmondása szerint első körben fegyverzet nélküli változatról lehet csak szó, ám ha a két ország kapcsolatai továbbra is emelkedő pályán mozognak majd, és Washington zöld lámpát ad a dolognak, akkor a későbbiekben sor kerülhet a támadó fegyverzetről történő egyeztetésre is.

4 hozzászólás “Vietnam Orionok után érdeklődik”

  1. Tudtommal a P-8 Poseidon megjelenésével megkezdik az Orionok kivonását! Valószínűleg Vietnam már ezekből a frissen kivont Orionokból fog kapni, így talán nem lesz szükség az Arizonai „áskálódásra”….
    De szívesen veszem, ha valaki többet tud a témáről…!