|

Apache-okra vágyik Lengyelország

A hírek szerint a lengyel vezetés igényt jelentett be az amerikai harci helikopter iránt, melyből több tucatnyit szereznének be.

2014 nyarán számoltunk be az induló lengyel tenderről, melynek célja a harci helikopterflotta megújítása és a verseny a Boeing AH-64 Apache, a Eurocopter Tiger, valamint AgustaWestland AW129 között dől majd el. A defensenews helyi forrásokra írva azt írja, hogy a lengyel kormány 24 darab Apache beszerzése felé hajlik, a hivatalos eredményhirdetés június végéig történik meg.

Lengyel felségjel kerülhet az Apache-okra? | Fotó: Arpingstone

Lengyel felségjel kerülhet az Apache-okra? | Fotó: Arpingstone ,

Lengyelország emellett szállítóhelikopterek beszerzésén is fáradozik. Mint ismeretes, a lengyel védelmi tárca 2011 decemberének végén határozta el, hogy tendert ír ki 26 darab többfeladatú katonai helikopterre. A közbeszerzési eljárás 2012 áprilisában indult, ám októberben növelték a keretet (2.5 milliárd euróra) és 70 darab helikopterre bővítették a beszerzendő gépmennyiséget. A tendert végül az Airbus Helicopters H225M “Caracal” – korábbi nevén EC725 – típusa nyerte, de a szerződéskötésre máig nem került sor a kormányváltás és politikai csatározások miatt.