|

Célzókonténer JF-17 számára

Napokban megjelent hírek szerint a Pakisztáni Légierő vezető tisztjei Franciaországban tett látogatásuk alkalmával a Damocles célmegjelölő konténer iránt érdeklődtek. Az érdeklődés apropóját az adja, hogy elhúzódni látszanak az országban tartó törzsi háborúk és a légierőnek szüksége van a precíziós csapás képességére amit egyelőre csak az F-16-os gépekkel tudnak csak biztosítani.

A Damocles célmejelölő konténer. | Forrás: Thales Group

A Damocles célmejelölő konténer. | Forrás: Thales Group ,

Kapóra jönne tehát a Thales által gyártott Damocles célmegjelölő konténer integrálása a JF-17 vadászgépekhez, hogy ezeket is be tudják vetni a szeparatisták ellen. Az ötlet amúgy is időszerű, mivel a repülőgépet már sorozatban gyártják és meg vannak elégedve vele, így ezt a hiányosságot jó lenne pótolni.

A történet viszont felvet néhány kérdőjelet a programmal kapcsolatban.

Mint ismeretes a repülőgépet a kínaiakkal közösen fejlesztették ki, annak majdnem minden alrendszerével egyetemben (a hajtómű orosz). A géphez pedig tervbe van saját fejlesztésű célmegjelölő konténer is WMD-7 típusjelzéssel.

Statikus kiállítás Frangourghban 2010-ben, előtérben a WMD-7 célmegjelölő konténer makettje. | Forrás: www.pakistanaffairs.pk

Statikus kiállítás Frangourghban 2010-ben, előtérben a WMD-7 célmegjelölő konténer makettje. | Forrás: www.pakistanaffairs.pk ,

A szóban forgó konténer 2010-ben lett bemutatva nagy nyilvánosság előtt és azóta minden fontosabb repülőnapra el szokták vinni a makettjét. A képességeit illetően azt lehet elmondani róla, hogy megfelel napjaink színvonalának és képességei összemérhetőek a többi hasonló rendszerrel.

A célmegjelölő konténer képességei egy promóciós reklámanyagon. | Forrás: www.pakistanaffairs.pk

A célmegjelölő konténer képességei egy promóciós reklámanyagon. | Forrás: www.pakistanaffairs.pk ,

Ha a pakisztáni illetékesek Francia célzókonténer irányt érdeklődnek akkor lehetséges, hogy a kínai fejlesztés valamilyen nem várt probléma miatt megakadt és nem képesek előre jutni vele. A másik lehetséges ok, hogy jobb alkupozíciót akarnak felvenni a kínaiakkal szemben és megpróbálják kicsit lejjebb tornászni az árát. Furcsa az is, hogy Franciaországtól kérik, mivel ez utóbbi komoly fegyver üzleteket kötött Indiával és ki van téve annak nyomásgyakorlására. Legutóbb radart és avionikai berendezéseket szerettek volna venni Franciaországtól de ez az Indiai Rafale üzlet miatt kútba esett.

Kétséges, hogy a franciák veszélyeztetnék indiai érdekeltségeiket egy célzókonténer miatt.