|

HTKA Hírhalom 2016. 9. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Február 20-án, kabuli idő szerint 21 óra körül balesetet szenvedett az USAF egyik MQ-9 Reaper típusú pilóta nélküli repülőgépe az afganisztáni Kandahar repülőterén. A balesetnek nem volt személyi sérültje és a lezuhanó repülőgép a földön nem okozott további kárt sem.

Február 26-án, helyi idő szerint reggel 08:40-kor leszállás közben megsemmisült a Maláj Királyi Légierő egyik CN235 típusú szállítógépe a főváros közeli Kuala Selangor közelében. A közvetlenül a part mentén földet ért gépen tartózkodó 8 fő mindegyike túlélte az esetet.

Szaúd-Arábia felfüggesztette a 3 milliárd dolláros katonai segélyt, melyet Libanonnak szántak. A francia fegyverek beszerzésére adott segélyből többek között 250 páncélozott járművet és 6 darab Cougar típusú helikoptert vásároltak volna. A korábban bejelentett Tucano-üzletre adott segélyt megtarthatja a közel-keleti állam.

Fotó: Embraer

Fotó: Embraer ,

Az USAF visszavonja a Közel-Keletről a B-1B Lancer bombázókat. A csapásmérő gépeket az esedékes avionikai korszerűsítési program miatt kell visszarepülni Amerikába.

A US Navy újabb típusa szerezheti meg a légi-utántölthetőségi jogosultságot, ezúttal a P-8A Poseidon járőrgéppel (és egy KC-135 tanker közreműködésével) folynak a tesztek. A Poseidon az USAF gépeihez hasonlóan (és a haditengerészet gépeivel ellentétben) merevcsöves rendszer segítségével képes üzemanyagot vételezni.

Először a földön tesztelik az üzemanyag-rendszert | Fotó: US Navy

Először a földön tesztelik az üzemanyag-rendszert | Fotó: US Navy ,

A magyar telephellyel is rendelkező Zoltek vállalat pert indított a Pentagon ellen, mert utóbbi engedély nélkül használja szabadalommal védett technológiájukat az F-22 Raptor és B-2 Spirit alacsony észlelhetőségű típusok radarelnyelő burkolatánál. Bár a Zoltek 1996-ban már egyszer sikertelenül perelt (akkor a bíró szerint érvénytelen volt a szabadalom), 20 év után újraindították az ügyet, így a másodfokú tárgyaláson akár a szénszálgyártó óriás javára is dönthetnek.

Több forrásra hivatkozva a Reuters hírügynökség azt állítja, hogy Indonézia egy hónapon belül aláírja a tucatnyi Szu-35Sz beszerzésére vonatkozó szerződést.

Az elmúlt héten folytatódott a Boeing KC-46A Pegasus tesztelése, ám ezúttal a töltőcső másik végén repült, az üzemanyag-vételezést próbálgatták egy KC-10-es közreműködésével.

Fotó: Paul Weatherman, Boeing

Fotó: Paul Weatherman, Boeing ,

Sikeres teszten van túl a AGM-154 JSOW (Joint Stand-off Weapon) fegyver legújabb, C-1 jelzésű verziója, mely beépített képalkotó eszköze és kétirányú Link 16 adatátviteli rendszere segítségével telitalálattal semmisített meg egy mozgó vízi célpontot és Boeing F/A-18F Super Hornet fedélzetéről indítva.

A február első napjaiban bemutatott HTT-40 típusú gázturbinás kiképzőgép a hírek szerint március folyamán végrehajthatja első repülését. A prototípus jelenleg földi hajtóműpróbákat és rendszerteszteket végez.

Egy tanulmány alapján a USMC kötelékébe tartozó CH-53E flottal hadrafoghatósága rendkívül alacsony, csupán 23 százalék. Az utóbbi évtized hadműveletei rendesen megviselték a Csődöröket, az állapotukon az amerikai haderőt érintő megszorítási csomag miatti akadozó alkatrész-utánpótlás sem segített.

Fotó: Ken J. Riley, U.S. Navy

CH-53E Super Stallion helikopterek a USS Bataan helikopter-hordozón | Fotó: Ken J. Riley, U.S. Navy ,

Indonézia szeretne saját légibázist a Java-szigeten kívül is. A nevezett földrajzi helyszínen jelenleg három támaszpont is található, de a sűrű civil légiforgalom zavarja a légierőt feladatai végrehajtásában, emiatt a szigetország keleti felében található szigeteken is építenének bázisokat.

Az Arkansasi Légi Nemzeti Gárda LITENING felderítő konténerekkel látta el két C-130H teherszállító repülőgépét, hogy javítsanak a teherledobás hatékonyságán.

Románia két darab Lockheed Martin TPS-77 típusú felderítő lokátort rendelt. A Lockheed Martin régóta jó kapcsolatot ápol délkeleti szomszédunkkal, akik 1995 óta két tucatnyi földi telepítésű radart vásároltak az amerikai vállalattól.

Az új E-2D Advanced Hawkeye típust alkalmassá teszik légi üzemanyag-felvételre. A kezdeményezés nem újkeletű, az előző verzió, az E-2C egy példányát néhány éve már ellátták töltőcsonkkal és üzemanyagot vételezett egy tanker konfigurációjú Super Hornettől. Egy E-2D átalakítása már folyamatban is van, a töltőcsonk beépítése mellett lecserélik a személyzet üléseit (hogy kényelmesebb legyen a hosszabb időtartamú bevetések alkalmával is), valamint módosítják a kormányvezérlő rendszert, hogy a pilótáknak könnyebb legyen „elkapni” a kosarat. A légi tesztelést várhatóan még ebben az évben megkezdik.

Fotó: US Navy

Fotó: US Navy ,

Az izraeli megrendelésre készülő F-35-ösök nem „széria F-35A” gépek lesznek, hanem számos módosítást végrehajtanak rajtuk, több izraeli fejlesztésű rendszert, eszközt integrálnak. Az F-35I „Adir” jelzéssel emlegetett verzión lecserélik az elektro-optikai felderítő és megjelölő rendszert is, melyet a Rafael vállalat által fejlesztett berendezés volt majd. Az izraeli cég nagy tapasztalatot szerzett a Litening és a Reccelite konténerekkel, így minden bizonnyal nem okoz majd nehézséget az orr-részbe beépítésre kerülő rendszer megalkotása sem.

Szolgálatba állt az Olasz Légierő első AW101-ese, de nem épp szokványos kialakítással. A SAR (kutató-mentés), MADEVAC (sebesült-evakuálás), valamint alacsony sebességű repülőeszközök elfogására alkalmas különleges forgószárnyast HH-101A “CAESAR” névre keresztelték.

Forrás: Finmeccanica

Forrás: Finmeccanica ,

Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Sen engedélyt adott a hadsereg számára az illegális fakitermelők elleni fegyverhasználatra. A tűzparancs vonatkozik a felfegyverezhető helikopterekre is, melyek nemirányított rakétákkal támadhatják a fatolvajokat.

Az USAF különleges kísérletet végzett az egyik QF-16 célrepülőgéppel. Azt vizsgálták, hogy a pilóta nélküli repülőeszköz, hogyan tud kötelékben repülni egy ember vezette társával. A kísérlet idejére a QF-16-os fedélzetén is ült pilóta, de csupán megfigyelőként és csak vészhelyzetben avatkozott volna be.

Tajvan 3 darab légvédelmi feladatokra szánt katamarán építését tervezi. A 2500 tonnás hajóegységek a Tuo Chiang-osztályon alapulnak majd és három különböző típusú, saját fejlesztésű rakétával (Sky Bow III, TC-2 vagy Sky Sword II, valamint Sea Oryx) lesznek ellátva.

Fotó: Thomas00110

Fotó: Thomas00110 ,