|

Bemutatkozott az új indiai kiképzőgép

A Hindustan Aeronautics Limited (HAL) ünnepélyes keretek között bemutatta legújabb repülőgépét, a HTT-40 alapkiképzőgépet.

Február első napjaiban bemutatkozott az új, indiai fejlesztésű turbólégcsavaros kiképzőgép, mellyel a szintén a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) által kifejlesztett és gyártott, de már öreg és nagyon problémás Hindustan Piston Trainer-32 (HPT-32) Deepak típust tervezik kiváltani. A projekt még 2009-ben indult, a sorozatos viták nem segítették a fejlesztés gördülékeny előrehaladását, de végre elkészült az első példány.

Forrás: Hindustan Aeronautics Ltd.

Forrás: Hindustan Aeronautics Ltd. ,

A Honeywell TPE331-12B típusú gázturbinával ellátott típusra a közeljövőben földi rendszertesztek és gurulópróbák várnak, amennyiben sikeresen teljesíti őket, megnyílhat az út az első felszállás előtt.

A típusból India 68 darabot tervez beszerezni, mellyel csak részben tudják kitölteni a 180 darab HAL HPT-32 Deepak kivonásával keletkező űrt, a fő váltótípusnak a svájci Pilatus PC-7 Mk II-est választották, melyből első körben 75 darabot szereztek be, majd az opciós jogokat részben érvényesítve tavaly további 38 példányt rendeltek.