|

Buldózer a francia ejtőernyősöknek

A Montauban állomásozó 17-es ejtőernyős ezredet (17e Régiment de Génie Parachutiste, 17e RGP,) a napokban szerelték fel egy igencsak egzotikus eszközzel. A TNA egy könnyű, kompakt ejtőernyővel célba juttatható buldózer. Külön érdekesség, hogy ejtőernyős célba juttatás esetén a vezetőt is magával viheti, erre eddig csak az oroszoknál volt példa a BMD harcjárművek esetén.

A növekvő számú külföldi bevetések nyomására, sürgőssé vált egy könnyen szállítható munkagép rendszeresítése. A 17e RPG a francia hadsereg egyetlen ejtőernyős utász ezrede. Maliban a francia ejtőernyősök rekord idő alatt javították meg a helyi repteret és ezáltal még gyorsabban és még több felszerelést és csapatokat lehetett az országba juttatni.

A buldózert a Vergézében székelő UNAC cég fejlesztette ki szoros együttműködésben az ejtőernyősökkel. A tervezés folyamán végig figyelembe vették, hogy kompaktnak és könnyűnek kell lennie a gépnek, ezért a vázon kívül, amit acélból készítenek ahol csak lehetett alumíniumot és műanyagot használtak.

Forrás: UNAC

Forrás: UNAC ,

A kabint egy másik francia vállalat a Sarrazin fejlesztette ki, ez utóbbit teljesen el lehet távolítani, hogy a jármű még kisebb helyet foglaljon. Ezt szükség esetén páncélozni is lehet úgy, hogy lövedékeken kívül aknarobbanás esetén is védje a kezelőt. A kisméretű buldózer minden olyan feladatot el tud látni mint nagyméretű társai: képes repülőterek felszínét egyengetni, de akadályokat is el lehet dózerolni velük, vagy átjárókat lehet nyitni átszeldelt terepen.

Fotó: 17e Régiment de Génie Parachutiste

Fotó: 17e Régiment de Génie Parachutiste ,

A jármű tömege 6,5 tonna és 11 km/h sebességgel mozog. Alacsony tömege és mérete lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen közepes és annál nagyobb szállítógép fedélzetére vegye, de nagyobb szállítóhelikopterek is elbírják – úgymint a CH47 vagy a CH53.