|

Afrikai megrendelés a C-295-re

Egy apró afrikai országgal gyarapodott a sikeres teherszállító repülőgép megrendelőinek népes tábora.

Egyenlítői-Guinea február elején két darab C-295 típusú katonai repülőgépre adott le megrendelést, ezzel Ghána után a második nyugat-afrikai üzemeltetője lesz a típusnak. Az egyik példány teherszállító változatban kerül leszállításra, míg a másik tengerészeti járőrgépként kerül majd átadásra. Utóbbival a Guineai-öbölben található szigetek szeretnék szemmel tartani. Az első gép átadására 2016 szeptemberében kerül sor. A szerződés tartalmazza a hajózók és műszakiak átképzését a típusra, valamint a logisztikai támogatást is.

A harmad-magyarországnyi területű ország méretéből adódóan meglehetősen kis légierővel rendelkezik, a merevszárnyas flottájuk egy Antonov An-72 szállítógép mellett két AERO L-39 Albatros kiképzőgépből és 4 darab Szuhoj Szu-25 csapásmérő repülőgépből áll.

C-295M lengyel színekben | Fotó: DefenseIndustryDaily

C-295M lengyel színekben | Fotó: DefenseIndustryDaily ,

A C-295-ös gépcsalád különböző verziói számos feladat ellátására képesek, a szállító alapváltozat mellett készítettek tengeri járőrözésre, valamint légtérellenőrzésre alkalmas változatot, de tavaly mutatták be a wingletekkel ellátott, gazdaságosabb málhást és a tűzoltó variánst is.

A fejlesztés nem áll le, tovább dolgoznak a típuson, újdonság lesz a szemmagasságú kijelző (HUD) és a fedélzeti semlegesgáz-generátor rendszer (OBIGGS) rendszer is.