|

Tesztelik a tűzoltó C-295-öst

Az Airbus Military igazi többfeladatú igáslovat igyekszik faragni a C-295-ösből, sorra mutatja be az újabbnál újabb verziókat. Ezúttal a légi tűzoltás került fel az elvégezhető munkák palettájára.

Az európai vállalat október 22-én hozta nyilvánosságra, hogy megkezdték a tűzoltási feladatokra átalakított C-295-ös légi tesztelését a spanyolországi Cordoba városa mellett. A gép a tehertérbe rögzített víztartály segítségével oldotta meg a feladatot, a tartály tartalmát a törzs alján kialakított nyílásokon keresztül ürítheti ki.

Az Airbus szűkszavú közleményében csak annyit közölt, hogy a típusra további tesztek várnak a tűzoltó képesség bevethetővé nyilvánításáig.

Forrás: Airbus Military

Forrás: Airbus Military ,

A C-295-ös gépcsalád különböző verziói számos feladat ellátására képesek, a szállító alapváltozat mellett készítettek tengeri járőrözésre, valamint légtérellenőrzésre alkalmas változatot, de idén mutatták be a wingletekkel ellátott, gazdaságosabb málhást is.

A fejlesztés nem áll le, tovább dolgoznak a típuson, újdonság lesz a szemmagasságú kijelző (HUD) és a fedélzeti semlegesgáz-generátor rendszer (OBIGGS) rendszer is. Utóbbit a szárnytartályokba építik majd be és növeli a típus túlélőképességét is. A rendszerek földi tesztelését már megkezdték, az első repülésre várhatóan az év közepéig kell majd várni.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.