|

Újabb 6. generációs gépet mutattak be

A Boeing és a Lockheed Martin után a Northrop Grumman is leleplezte a hatodik generációs vadászbombázók kialakítását előirányzó koncepcióját.

December 11-én újabb jövőbe mutató koncepciót lepleztek le, ezúttal az LRS-B tendert is elnyerő Northrop Grumman rántotta le a leplet arról, hogyan is képzeli el az USAF következő generációs típusát. A prezentációt a szakújságírók egy szűk csoportja láthatta csak.

Forrás: Northrop Grumman

Forrás: Northrop Grumman ,

Az USAF és a US Navy egyaránt futtatja már hatodik generációs programját, előbbi F-X, utóbbi F/A-XX néven. A Northrop Grumman is indul a megmérettetéseken, a koncepció szerint egy nyilazott szárnyú, vezérsík nélküli, szuperszonikus sebességre képes, csupaszárny gépet képzelnek el, mely minden eddiginél jobb, „korszakalkotó” manőverező-képességgel, valamint alacsony észlelhetőséggel rendelkezik. A gép kialakítása egyébként erősen „northropos”, ugyanazt az irányvonalat követi, amit a modern repülésben a B-2-vel kezdett el a cég és a közelmúltban elnyert LRS-B tendert követően kifejlesztésre kerülő B-3 esetében is tetten érhetőek ezek a vonások. Bár az is lehet, hogy a közelmúltban bemutatott „étvágygerjesztő” nem is a B-3-ast takarja, hanem az ötödik generációs koncepciót.

Forrás: Northrop Grumman

Forrás: Northrop Grumman ,

A Northrop Aerospace Systems részleg igazgatója, Tom Vice azt is elárulta, hogy mi lesz a gyártók legnagyobb kihívása a jövő harci repülőgépeinek megalkotásánál: a hulladékhő kezelése, elvezetése. Vice szerint a lézerfegyverek és fejlett szenzorok működése során fellépő hőveszteség komoly fejtörést okozhat. Példakép említette, hogy egy lézerfegyver körülbelül 32-33 százalékos hatásfokkal üzemel, azaz 1 MW-os „lövés” 2 MW hulladékhőt termel, amit nehéz lesz eltüntetni az egyre fejlettebb hőérzékelő szenzorok „szeme” elől.

A probléma megoldására az USAF Kutatólaboratóriuma az INVENT elnevezésű programja során egy olyan hőakkumulátoron dolgozik, mely a hulladékhőt eltárolja, sőt adott esetben elektromos árammá alakítja, így újra felhasználható „tüzelésre”, növelve a lézerfegyver hatásfokát. Emellett a „hőmenedzsment” is fontos szerepet kap az alacsony észlelhetőség érdekében. Vice szerint ez lehet a kulcs a tenderek elnyerésére.


Megnézem a Lockheed Martin koncepcióját >>>
A Boeing hatodik generációs típusa érdekel >>>
A Pentagon által kiadott követelményrendszer foglalkoztat >>>
És mit fejlesztenek az oroszok? >>>
Szuperszonikus “lopakodóké” a jövő >>>