|

A Northrop Grumman nyerte a bombázótendert

A Northrop Grumman nyerte az Amerikai Légierő által kiírt LRS-B (Long Range Strategic Bomber – Nagy Hatótávolságú Stratégiai Bombázó) tendert, ezzel az amerikai vállalat szállíthatja az USAF bombázóinak következő generációját. A versenyben a Boeing – Lockheed Martin duót utasították maguk mögé, de egyik nagyágyút sem kell sajnálni, a Lockheed az F-35 program, míg a Boeing a KC-46A esetében jelentős rendelésállománnyal rendelkezik.

Koncepciórajz a B-3-asról

Koncepciórajz a B-3-asról ,

Október 27-én jelentették be, hogy az NG vállalat nyerte el a 80 milliárd dollár költségvetésű bombázóprogramot. A megbízási szerződés a típus kifejlesztése mellett 5 nullszériapéldányról és 21 darab sorozatgyártású gépre szóló opcióra vonatkozik.

A Pentagon a 2016-os költségvetési évben 23.5 milliárd dollárt különített el a fejlesztésre, míg a gépek darabárát 564 millió dollárra tervezik. Ez 140 millióval magasabb, mint a B-1 esetében, de jóval alacsonyabb, mint a B-2 1.5 milliárd dolláros ára.

A várható darabszám 100 felett lesz, de az előzetes számított mennyiséget az F-22 és F-35 programjai során is folyamatosan csökkentették, így nem lehet kizárni, hogy a B-3-ként is jelölt típusból is kisebb példányszám készül.

Együtt a család. | Fotó: U.S. Air Force

Együtt a család. | Fotó: U.S. Air Force ,

A US Air Force kötelékében jelenleg 20 darab B-2 Spirit, 66 darab B-1B Lancer, és 85 darab B-52 Stratofortress repül, az utóbbi két típust váltanák le az új bombázóval, melynek képesnek kell lennie nukleáris csapásmérésre, valamint pilóta nélkül is bevetést végrehajtani. Az új típus várhatóan a következő évtized közepére állhat hadrendbe.