|

HTKA Hírhalom 2015. 38. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Algéria, a Szuhoj vadászgépek egyik legnagyobb külföldi üzemeltetője, most tovább bővíti flottáját. Szeptember 11-én hozták nyilvánosságra, hogy idén tavasszal szerződést írtak alá a Rosoboronexporttal 14 Szu-30MKA megrendeléséről. Az átadásuk után az Algír Légierő Szuhoj flottája 58 gépet számlál majd.



Szaúd-Arábia 10 MH-60R tengerészeti helikoptert rendelt az Egyesült Államokból. A Sikorsky 1,9 milliárd dollárt kér a szállításért.

5 éves csúcsot döntött meg idén az Amerikai Tengerészgyalogság repülőbalesetekben elhunyt embereinek száma. A legutóbbi balesetre szeptember 2-án került sor, egy CH-53-as hajtott végre kényszerleszállást, a fedélzeten tartózkodó 20 tengerészgyalogosból 1 életét vesztette, további 11-en súlyosan megsérültek. Az esemény után már 18-ra nőtt a haderő repeseményekből adódó embervesztesége, ez a legtöbb az utolsó 5 esztendőben, 3 hónappal az év vége előtt, de remélhetőleg már semmi hasonlóra nem kerül sor.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Joint Strike Fighter program: az első Olaszországban összeszerelt F-35-ös, az AL-1-es végrehajtotta szűzfelszállását. Az 1 óra 22 perces rendszerellenőrző repülésen a Lockheed martin tesztpilótája, Bill “Gigs” Gigliotti foglalt helyet a pilótafülkében. Az első nem amerikai építésű F-35-ös szűzrepülése az első alkalmat is jelentette, mikor a típus az Egyesült Államokon határain kívül szárnyalt.

Összefoglaló videó:

Ide kapcsolódó hír, hogy az Olasz Légierő F-35-ösei lehetnek az elsők melyek részt vesznek egy transzatlanti repülésen. A tervek szerint két példányt 2016 augusztusában a Luke légibázisra, az áttelepülést a légierő saját KC-767-esei támogatják majd.

Szeptember 8-tól kezdődően felderítő repüléseket teljesít Szíria felett a Francia Légierő. Az első bevetés során egy Rafale RECO NG felderítő konténerrel felszerelve repült be a polgárháború sújtotta ország fölé. Az Iszlám Állam elleni felderítő küldetés 6 és fél órán át tartott, ehhez a légierő KC-135R tanker gépei nyújtottak segítséget. A légierő szóvivője szerint később légi csapásokat is indíthatnak.

Francia Rafale RECO NG felderítő konténerrel | Fotó: French Air Force

Francia Rafale RECO NG felderítő konténerrel | Fotó: French Air Force ,

A Global Times hírügynökségnek sikerült részleteiben lefényképeznie a Z-19-es harci helikoptert a Kínai Helikopter Expo-n Tianjinban. Íme a képekből néhány:

Z-19 | Forrás: alert5.com

Z-19 | Forrás: alert5.com ,

Z-19 | Forrás: alert5.com

Z-19 | Forrás: alert5.com ,

Z-19 | Forrás: alert5.com

Z-19 | Forrás: alert5.com ,

A korábban említett Algéria mellett Oroszország is bővíti Szu-30-as flottáját. A védelmi minisztérium 8 Szu-30SzM vadászbombázót rendelt az Irkut-i gyártól szeptember 7-én. A gépek az Orosz Haditengerészet Repülőerőihez kerülnek.

Képek jelentek meg az interneten egy eddig ismeretlen UAV-ról Oroszországból. A kis méretű pilóta nélküli gép a RIA Novosti hírügynökség állítása szerint a Rybinsk Tervezőiroda legújabb fejlesztése lehet.

Forrás: gazeta-rybinsk.ru

Forrás: gazeta-rybinsk.ru ,

Lezuhant egy F-7PG a Pakisztáni Légierő állományából az ország középső részén található Mastung várostól nem messze. A balesetre szeptember 9-én került sor, a pilóta sikeresen katapultált. A légierő egyik szóvivője arról számolt be az esettel kapcsolatban, hogy kigyulladt a gép hajtóműve.

Az Ausztrál Kormány úgy döntött, hogy a légierejük az Iszlám Állam elleni csapásmérő bevetésekbe kezd. Irak után Ausztrália a következő állam, mely beszáll a nemzetközi koalícióba, amely légi támadásokkal próbálja gyengíteni a szélsőséges iszlám csoport erejét a Közel-Keleten, kifejezetten Szíriában.

Az idén kezdődő egyik legjelentősebb amerikai haditechnikai beszerzési program, a T-X tender több olyan indulót is vonzott, melyeknek korábban nem volt tapasztalatuk a kiképzőgépek tervezése terén. Ilyen pályázó a Boeing, a Saab-al karöltve próbálja elnyerni a döntéshozók tetszését, ezzel besöpörve a a több milliárd dolláros bevételt hozó megrendelést. A fejlesztést már meg is kezdték, a terveket ezen a héten mutatják be kis számú közönségnek.
A T-X pályázat mellett a meglévő típusok fejlesztésére is fordítanak, egy új, az F-15-öshöz szánt koncepciót mutattak be. A képeken olyan konfiguráció látható, melyen a szárnyak alatti felfüggesztő aljára is páros AIM-120 indítót szereltek. Ezzel, és a szárnyak alatti külső felfüggesztő aktiválásával egy Sas akár 16 AMRAAM-ot is hordozhatna, ami tömeges rakétatámadás esetén nagy előnyt jelentene. A Boeing tervezői még tovább vitték a gondolatmenetet, és már az illeszkedő póttartály alján lévő felfüggesztőkre is dupla AMRRAM indítókat képzelnek. Ezzel 20 példányra bővülne az egy gép által hordozható rakéták száma.

Forrás: boeing.com

Forrás: boeing.com ,

F-15E Strike Eagle új AMRAAM indítókkal

A Lockheed Martinnál sem ülnek a babárjaikon, folyamatosan fejlesztik meglévő, vagy éppen új típusaikat. Ez utóbbi estről lesz most szó, a vállalatóriás ugyanis új célmegjelölő rendszert ajánl az F-35 Block 4 szériáról kezdődően. Az EOTS (Electro-Optical Targeting System) leváltására kifejlesztett Advanced EOTS a fejlesztések széles tárházával érkezik, javítottak az alacsony hullámhosszú infravörös és a nagy felbontású kamera képének minőségén, az infravörös célmegjelölőn és a képdetektoron. Az új eszköz kisebb módosításokkal befér a gép orra alatt található üvegkupola mögött, emellett tovább könnyíti a pilóták helyzetfelismerő képességét a harcban.

F-35 EOTS

Az Edwards légibázison megkezdik a repüléseket egy AESA rendszerű radarral felszerelt F-16-ossal. A Northrop Grumman AN/APG-83 aktív sugáreltésítésű radarjának tesztelését a 412. tesztelő ezred végzi következő augusztusig bezárólag. Ha minden rendben megy, utána megkezdhetik a Tajvani „Sólymok” felszerelését a lokátorral, melyet a nagyvonalú modernizációs programjuk részeként kapnak meg annak ellenére is, hogy az USAF saját gépein pénzhiány miatt nem rendszeresíti az eszközt.

AN/APG-83, avagy SABR egy F-16-os orrában | Fotó: U.S. Air Force/Bobbi Zapka

AN/APG-83, avagy SABR egy F-16-os orrában | Fotó: U.S. Air Force/Bobbi Zapka ,

A Saab szeptember 9-én bejelentette, hogy véglegesítették a Brazíliával kötött JAS-39 Gripen szerződés részleteit. 36 gépről van szó a legújabb, még fejlesztés alatt álló E/F szériából, a beszerzés értéke 39,3 milliárd svéd korona, amely megközelítőleg 4,7 milliárd amerikai zöldhasú.

A híresztelések szerint jól halad az USAF LRS-B programja. A kiszivárogtatott információk arról szólnak, hogy már mind a két pályázó elvégezte a modellekkel a szélcsatorna és a radarreflexiós teszteket. A projektre mind a 3 nagy amerikai repülőgépgyártó jelentkezett, a Boeing és a Lockheed Martin kooperációt alkotva indult, míg a Northrop Grumman egyedül vágott neki a megmérettetésnek.

Koncepciórajz a B-3-asról

Koncepciórajz a B-3-asról ,