|

Hidat építetne repülőgép-hordozókból egy amerikai képviselő

Meglehetősen meglepő ötlettel állt elő egy repulikánus képviselő, bizonyos Jesse Young. Körzetének, a Seattle melletti Puget Sound menti közösségek közlekedéssel kapcsolatos, évek óta tartó problémájának megoldását egy Bremerton és Port Orchard között ívelő hídban látja. Ám ez a híd meglehetősen különleges lenne, mert az elképzelés szerint kialakításához a U.S. Navy nyugdíjazott, Seattle közelében tengődő repülőgép-hordozóit használnák fel.

Az elképzelés alapján legalább 2 hordozó egymás után pozicionálásával valósulna meg a híd, ha a megvalósíthatósági tanulmány alapján azt kivitelezhetőnek ítélik – ezen tanulmány pénzeléséről a közeljövőben szavaznak majd egyébként.

Tanulmány ide, tanulmány oda, az elképzeléssel azért kapásból van egy kisebb gond: nincs hozzá elég repülőgép-hordozó. Nemhogy kettő, de egy sem. Mert igaz, hogy Bremertonnál egy időben 4 deaktivált repülőgép-hordozó volt tárolva – a Forrestal osztályú Independence és Ranger, illetve a Kitty Hawk osztályú Kitty Hawk és Constellation – ám ezek egyike sem elérhető. A Constellation 2014 nyarán kelt el, míg a Ranger idén márciusban indult a bontóba. És az Independence is erre a sorsra jut. A 2009-ben nyugdíjazott Kitty Hawk státusza – szükség esetén reaktiválhatónak van még minősítve – pedig még nem teszi lehetővé, hogy a Navy eladja. A nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók pedig nem jöhetnek szóba majd a későbbiekben, hiszen azokra egyértelműen a szétvágás vár, jelenleg nincs tervben akár egyetlen ilyen hajó utókornak való megmentése sem.

Bremertoni látkép 2012 novemberében. Balról jobbra haladva: Independence, Kitty Hawk, Constellation és a Ranger - avagy 1-1 Forrestal által közrefogott Kitty Hawk-ok.  2015. március 5-vel már csak 2 hordozó található itt és még az év vége előtt magára marad a 2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25

Bremertoni látkép 2012 novemberében. Balról jobbra haladva: Independence, Kitty Hawk, Constellation és a Ranger – avagy 1-1 Forrestal által közrefogott Kitty Hawk-ok. 2015. március 5-től már csak 2 hordozó található itt és még az év vége előtt magára marad a 2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25 ,

2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25">

„Ez egy egyedi koncepció. […] Úgy vélem jelentős a lakossági támogatás arra, hogy legalább az elképzelést körbejárjuk” – nyilatkozta Young képviselő szóvivője. A képviselő elképzelése szerint a leszerelt katonák által sűrűn lakott terület közelében, repülőgép-hordozók felhasználásával épülő híd egyben afféle emlékmű is lenne.