|

Washington ismét szállít haditechnikát Egyiptomnak

A hét elejével az Obama adminisztráció engedett a hazai nyomásnak és feloldotta az Egyiptommal szemben 2013 októberében bevezetett azon szankciót, melynek értelmében befagyasztásra került mintegy 650 millió dollárnyi támogatás, leállításra került az amerikai haditechnika Egyiptomnak történő szállítása.

Barack Obama amerikai elnök kedden telefonon tájékoztatta Abdelfattah al-Sisi egyiptomi elnököt arról, hogy a Fehér Ház áldását adta a letiltott haditechnikai eszközök szállításának megindítására, illetve a jövőben ismét évi 1,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást különítenek el Kairó számára.

A közelmúltbeli amerikai döntés értelmében most 12 F-16 vadászbombázó, 20 Harpoon robotrepülőgép és 125 M1A1 Abrams harckocsi szállítása folytatódhat. (Kapcsolódóan: egyiptomi F-16, illetve M1 Abrams beszerzések.)

Az M1A1-eket összeszerelő egyiptomi üzem

Az M1A1-eket összeszerelő egyiptomi üzem ,

A dologhoz hozzá tartozik, hogy az egyiptomi vezetés nem a Washington által elvárt demokratikus reformok megkezdésével érdemelte ki az USA ezen döntését, hanem azzal, hogy aktívan részt vállal az iszlám szélsőségesekkel szembeni harcokban. Ennek támogatása pedig az Egyesült Államok saját nemzetbiztonsági érdeke is, ahogy mindez szerepeltetésre is került a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban.