|

Mindhárom döntős folytatja a küzdelmet a lengyel tenderen

December 30-án a lengyel védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy a 70 darab többfeladatú forgószárnyas beszerzésére kiírt tender mindhárom döntőse nyújtott be ajánlatot.

Ahogy azt korábban megírtuk az Airbus Helicopters, a PZL Swidnik (az AgustaWestland lengyel leányvállalata) és a Sikorsky jutott be a tender döntőjébe, a nevezett vállalatoknak december 30-ig kellett benyújtaniuk a végleges ajánlatukat. (Eredetileg november volt a határidő, de az AgustaWestland és a Sikorsky nyomására egy hónappal kitolták.) A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint mind a három pályázó nyújtott be ajánlatot (annak ellenére, hogy a Sikorsky ellent akart mondani a nem megfelelő követelményrendszer miatt). A döntés várhatóan még idén megtörténik.

Az S-70i lengyelországi első repülésének pillanatai

Az S-70i lengyelországi első repülésének pillanatai | Fotó: Sikorsky ,

Mint ismeretes, a lengyel védelmi tárca 2011 decemberének végén határozta el, hogy tendert ír ki 26 darab katonai helikopterre. A közbeszerzési eljárás 2012 áprilisában indult, ám októberben növelték a keretet és 70 darab helikopterre növelték a beszerzendő gépmennyiséget. Ezek három haderőnem (légierő, szárazföldi csapatok, haditengerészet) között lesznek felosztva, és feladatkörük is különbözik majd, ám a cél az, hogy az alap platform megegyezzen, ami nyilván több szempontból is kedvező lenne. De nem ragaszkodnak foggal-körömmel ehhez, megengedik, hogy a gyártók belátásuk szerint több modellt is indítsanak.