|

Zsarolni próbál a Sikorsky

Az amerikai helikoptergyártó vállalat bejelentette, hogy amennyiben nem módosítják a lengyel helikoptertender követelményeit, úgy visszalépnek a versenyből.

A United Technologies vállalatcsoportba tartozó Sikorsky Aircraft illetékesei közölték, hogy nem elfogadható a 70 darab szállítóhelikopter beszerzésére kiírt, 3 milliárd dollár költségvetésű tender követelményrendszere, így amennyiben nem változtatnak rajta, akkor el sem indítják a típusukat. (Az amerikai vállalat a helyi PZL Mielec tulajdonosaként lengyel gyártású S-70i Black Hawk helikopterekkel tervezett pályázni.)

Azt egyébként nem tudni, hogy mely pontot vagy pontokat kritizálja a Sikorsky vezetősége, de a lengyel védelmi minisztériumot nem hatotta meg a „zsarolás”, közölték, hogy nem tervezik megváltoztatni a követelményeken.

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során ,

Mint ismeretes, a lengyel védelmi tárca 2011 decemberének végén határozta el, hogy tendert ír ki 26 darab katonai helikopterre. A közbeszerzési eljárás 2012 áprilisában indult, ám októberben növelték a keretet és 70 darab helikopterre növelték a beszerzendő gépmennyiséget. Ezek három haderőnem (légierő, szárazföldi csapatok, haditengerészet) között lesznek felosztva, és feladatkörük is különbözik majd, ám a cél az, hogy az alap platform megegyezzen, ami nyilván több szempontból is kedvező lenne. De nem ragaszkodnak foggal-körömmel ehhez, megengedik, hogy a gyártók belátásuk szerint több modellt is indítsanak.

A lengyel védelmi minisztérium 2013 július közepi bejelentése szerint az EADS leányvállalata, az Airbus Helicopters (korábban Eurocopter), a Sikorsky érdekeltségében lévő PZL Mielec és az AgustaWestland tulajdonában lévő PZL Swidnik nyújtott be érvényes ajánlatot.