|

Zsarolni próbál a Sikorsky

Az amerikai helikoptergyártó vállalat bejelentette, hogy amennyiben nem módosítják a lengyel helikoptertender követelményeit, úgy visszalépnek a versenyből.

A United Technologies vállalatcsoportba tartozó Sikorsky Aircraft illetékesei közölték, hogy nem elfogadható a 70 darab szállítóhelikopter beszerzésére kiírt, 3 milliárd dollár költségvetésű tender követelményrendszere, így amennyiben nem változtatnak rajta, akkor el sem indítják a típusukat. (Az amerikai vállalat a helyi PZL Mielec tulajdonosaként lengyel gyártású S-70i Black Hawk helikopterekkel tervezett pályázni.)

Azt egyébként nem tudni, hogy mely pontot vagy pontokat kritizálja a Sikorsky vezetősége, de a lengyel védelmi minisztériumot nem hatotta meg a “zsarolás”, közölték, hogy nem tervezik megváltoztatni a követelményeken.

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során

Lengyelországban összeszerelt S-70i a 2012-es farnborough-i repnap statikus során ,

Mint ismeretes, a lengyel védelmi tárca 2011 decemberének végén határozta el, hogy tendert ír ki 26 darab katonai helikopterre. A közbeszerzési eljárás 2012 áprilisában indult, ám októberben növelték a keretet és 70 darab helikopterre növelték a beszerzendő gépmennyiséget. Ezek három haderőnem (légierő, szárazföldi csapatok, haditengerészet) között lesznek felosztva, és feladatkörük is különbözik majd, ám a cél az, hogy az alap platform megegyezzen, ami nyilván több szempontból is kedvező lenne. De nem ragaszkodnak foggal-körömmel ehhez, megengedik, hogy a gyártók belátásuk szerint több modellt is indítsanak.

A lengyel védelmi minisztérium 2013 július közepi bejelentése szerint az EADS leányvállalata, az Airbus Helicopters (korábban Eurocopter), a Sikorsky érdekeltségében lévő PZL Mielec és az AgustaWestland tulajdonában lévő PZL Swidnik nyújtott be érvényes ajánlatot.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.