|

Brazília 108 Gripen beszerzését tervezi

A Brazil Légierő egyik magas rangú tisztviselője elárulta, a dél-amerikai ország összesen 108 darabot vásárol a svéd vadászbombázóból.

Brazília 2013 decemberében jelentette be, hogy a Saab JAS-39E/F nyerte az F-X2 tendert, mely keretében a Dassault Mirage 2000C leváltására 36 darab korszerű vadászbombázót terveztek beszerezni. Az 5.8 milliárd dolláros kontraktust októberben meg is kötötték, de itt nem ért véget a történet, még csak most kezdődik: középtávon a Gripen lesz a váltótípusa a légiflotta többi vadászbombázójának (Northrop F-5E/F Tiger II és AMX A-1M) is, így összesen 108 darab beszerzését tervezik három adagban. Sőt, lehetséges, hogy a Gripen „tengerész” változata is megvalósul és az kerül a São Paulo (A12) repülőgép-hordozót váltó, saját építésű hajóegység fedélzetére. Ez esetben ez a szám még tovább növekedhet.

Gripen-NG-montagem-com-cores-da-FAB-imagem-K-Tokunaga-Saab

Az új gépek megérkezéséig azonban Brazíliának szüksége van réskitöltés gyanánt megoldásra, hisz a Dassault Mirage 2000C vadászbombázók üzemideje decemberben lejárt, így idén már nem repülhetnek. Már több esetben felmerült, hogy a svédek néhány Gripent bérbe adnak a braziloknak az új példányok érkezéséig. Ez már egyre biztosabb, a legfrissebb hírek szerint 10 darab JAS-39-est kaphat kölcsön a dél-amerikai ország 2016 elejétől. A részletekről jelenleg is tárgyalnak a felek.