|

Finn Gripen-rendelésben reménykedik a Saab

A svájci és brazil tendergyőzelem, valamint a hazai megrendelést követően egyre több ország érdeklődik a Saab JAS-39 Gripen következő generációja iránt.

Ahogy arról márciusban már írtunk, az egyre több (és egyre nagyobb összegű) exportsikernek köszönhetően lassan révbe érhet a Gripen-program, a Saab tervei szerint az elkövetkező 20 évben további 350-400 darabot tudnának értékesíteni nem kevés országnak: Belgium, Indonézia, Dánia, Lettország, Litvánia, Peru, Fülöp-szigetek, Finnország, Portugália, Szlovákia, Észtország és Botswana a „célpont”.

Forrás: Saab AB

Forrás: Saab AB ,

A legfrissebb hírek szerint Finnországban kapcsoltak következő fokozatba a svédek, a két ország védelmi minisztereinek találkozójakor téma volt az egyre jobban összehangolásra kerülő skandináv haderő terve, melynek keretében először a szállítógépeket dobják be a közösbe, de később a vadászbombázók terén is hasonlóra lehet példa. Ehhez természetesen nem árt, ha minél kevesebb különböző típus található a partnerek légiflottájában. Egyelőre kétféle vadászbombázó biztosan lesz, a dánok és a norvégok az F-35 Lightning II-t preferálják, míg Svédország a JAS-39E Gripen mellett tette le a voksát. Finnországban szintén keresik az utódtípust, 10 éven belül lejár az F/A-18 Hornetek üzemideje, s bár a korszerűsítésük és üzemidő-hosszabbításuk is lehetséges lenne, erre nem tekintenek komoly opcióként, inkább új gépek vásárlásában gondolkodnak. A 64 darab vadászbombázó vásárlására 7-8 milliárd dollárt szánnak, a győztes típusról 2019-ig döntenének.

AIR_F-18D_Finnish_Landing_lg

Ha amerikai vadászbombázóra szavaznak, akkor az F-35 és F/A-18E/F Super Hornet közül kerülhet ki a győztes, de októberi látogatása során Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter igyekezett meggyőzni finn kollégáját, Carl Haglundot arról, hogy a Gripen legújabb verziója lenne a megfelelő választás.

Az azonos típus megkönnyítené a skandináv országok együttműködését, a svédek és finnek célja, hogy közös századokat alkotva védenék a szomszédos partok menti felségterületüket. Emellett Peter Hultqvist felajánlotta, hogy a finn hadiipari cégek rész vehetnének a Gripen (tovább)fejlesztében és más katonai programokban.