|

Jelentős összefogásról döntöttek a skandináv országok

Kiemelkedő és meghatározó döntést hoztak a skandináv országok védelmi miniszterei: közös légiflottát üzemeltetnek majd. Először a szállítóflotta, később a vadászbombázók is közös kontroll alá kerülnek.

Dánia, Norvégia, Svédország, Izland és Finnország védelmi miniszterei fontos szerződést szignóztak november 8-án, melynek értelmében együttes erővel üzemeltetik majd a teherszállító repülőgépeket, de ez csak az első lépés a közös légiflotta létrehozása irányába. Bár a „Közös lónak túros a háta.” mondás szerint sem felhőtlen osztozni valamin, a költségcsökkentés szem előtt tartásával meghozott döntésnek a kisebb kiadások mellett más előnyei is vannak, a vegyes flotta több különböző kategóriájú, így többféle képességből repülőgépből áll majd.

Norvég C-130J Super Hercules ,

Norvégia és Dánia 4-4 C-130 Herculessel rendelkezik, míg a svédek 8 példányt üzemeltetnek. A finnek három CASA C-295-ösükkel szállnak be a buliba, míg Izland jelenleg nem rendelkezik katonai repülőgépekkel, azonban elkötelezték magukat több saját gép beszerzésére, melyeket a közös flotta számára ajánlanak fel.

Máris látható a több különböző kategóriájú gép alkalmazásának előnye, a szállítandó rakománytól függően küldhetnek két különböző teherbírású repülőgépet is.

Az együttműködést később a vadászbombázókra is kiterjesztik, az évtized vége felé szolgálatba álló dán és norvég F-35-ösök és a finn Hornetek, valamint a svéd Gripenek három különböző kategóriát képviselnek, képességeik is különbözők, taktikai szemszögből a lehető legoptimálisabb párosítás.

Emellett a pilótaképzést, a kézifegyverek és lőszerek beszerzését is közösen intéznék, megosztanák egymással a földi felderítőradarok képét és a járőrhajók bevetéseit is összehangolnák.

55 hozzászólás “Jelentős összefogásról döntöttek a skandináv országok”

  1. Az a resz nem csak a Karpat Medence Balkan viszonylatban de egesz Europahoz viszonyitva is egy kulon vilag.

    Ok kepesek lennenek ( lesznek ) kulon katonai sot ha kell gazdasagi szovetseget is letrehozni es azzal akar a keletnek akar a nyugatnak konyen keresztbe tehetnenek mert egy megkerulhetetlen ero blokk lenne egy igen igen fontos teruleten a vilagnak.

  2. A közismert történelmi okok miatt ez az összefogás vagy netalán bárminemű fajsúlyosabb együttműködés a Kárpát-medencét tekintve sajnos a fikció kategóriája. De nem vagyunk egyedül, Európa zöme ilyen. Felesleges a skandinávok mércéjét alapul venni, mivel 1387 és 1523 között volt már egy kalmari unió, habár háborúztak is egymással, de valamiféle korrektség volt jellemző rájuk már akkoriban is. A többszörös perszonáluniók eredményeképpen hamar konszenzusra jutottak a problémás dolgok megoldásában, így a polgári korszak beköszönte nagyjából ugyanolyan állapotban érte őket.
    Nálunk egészen más történelmi konstellációk voltak adottak, a polgárosodás, polgári gondolkodás nyúlfarknyi időt kapott a kialakuláskor, ezért annak csökevényes jellege rányomja a bélyegét a jelen időkre is.

  3. Skandináviára mindig is más gondolkodás volt jellemző. Mindig is szabadok voltak, max. egymással háborúztak. Nálunk 150 év török, 300 év osztrák uralomra nem sokkal később még a szovjetek is rátettek egy lapáttal – gyökeres negatív társadalmi változásokat okozva (szubjektív véleményem a negatív). Ebből nem állunk fel egy darabig. Társadalmunk fejben igenis mélyponton van, a klasszikus vicc szerint „aki menekülni próbál, azt a többiek visszarántják” – ez megy kormányzati szinttől egészen a kisemberig bezárólag.
    Örömmel olvastam ezt a hírt, tipikus példája az okosan előre menekülésnek. Le merem fogadni, hogy működőképes lesz!

  4. A finn területeket a középkorban a svédek uralták jó 500 évig, majd az oroszok foglalták el. 1917-ig nem is volt független. Lényegében az utóbbi pár évtizedben került be a skandináv államok közé, poltikikai értelemben (etnikailag ugye nem skandináv nép).
    A poltavai csata a svéd expanziót állította meg, idegen hadsereg nem sűrűn fordult meg a szigorúan vett Skandinávia területén (finnek nélkül) a 20. század előtt. Ilyen szempontból értettem molnibalage, amit írtam.

  5. A skandinávok a viking kortól kezdve háborúztak egymással. Norvégia és Izland dán fennhatóság alatt állt pár száz évig (a közelmúltig), a finnek pedig a svédek alatt nyögtek. A svédek, dánok és norvégok egymással is háborúztak, többször is. Na ehhez képest milyen összefogás van közöttük, azt kell nézni! Olyan dolgokban fújnak egymásra hogy kinek van jobb lopakodó hadihajója (svédek a norvégok ellen), kinél jobb a hotdog (Dánia vagy Norvégia?), vagy ki a jobb hokiban (svédek a finnek ellen).

  6. Amúgy Európának is ez lenne a jövője, csak mivel sok ország van sok költségvetéssel és más költségvetési ciklusokkal, ezért soha nem lesz egyszerre nagy mennyiségű beszerzés ami letörné az árakat. Ezért haldoklik az európai hadiipar és k+f, nincs nagy megrendelés, csak innen 10, onnan 20, amonnan 13… Így nem lehet ezt csinálni.

  7. mr_extreme: Inkább mondanám úgy, hogy vagy összefogás lesz és ebben nem kell és nem is fog mindenki bent lenni vagy bukás…
    De ez az egész nehéz téma, főleg amikor itt MOon a Fidesz egyik fő mumusa a „gonosz” EU.

  8. „De ez az egész nehéz téma, főleg amikor itt MOon a Fidesz egyik fő mumusa a “gonosz” EU.”
    Sztem nem gonosz, a fő gond az inkább, hogy kettős mércét (double standards) alkalmaz.
    Itt lavórban úgyse lesz semmiféle összefogás, majd’ mindenki fúj valamiért a másikra, engesztelhetetlenül. Sajnos a „magyar” bizony sok helyen még szitokszó.

  9. Ez ismét egy lépés a NEMZETI haderők csendes felszámolása felé.
    Szerintem a nemzeti szuverenitás fokozatos megszüntetése beteges gondolat.
    Nem szeretném, ha a Magyar Honvédség helyett például egy visegrádi egyveleg hadsereg jönne létre, mivel én hiszek a mondásban, hogy “Közös lónak túros a háta.” Gondoljunk csak a környező országok szerepére Trianonnál, – Iylen országokkal közös hadsereget ??? -SOHA !!!

  10. Fade

    „De ez az egész nehéz téma, főleg amikor itt MOon a Fidesz egyik fő mumusa a “gonosz” EU.”

    Az EU-nem gonosz, csak nem jóindulatú felénk. A másik pedig az, hogy az EU is érdekek mentén politizál. Piacnak kellettünk meg olcsó munkaerőnek, cserébe kapunk némi kárpótlást.
    A másik az, hogy ez a föderációs dolog úgy butaság ahogy van. (most nem kezdek bele a szokásos mondókámba)
    Ráadásul az EU bürokratáknak annyi eszük van, mint egy hintalónak. Utóbbi 10 évben nem volt értelmes momentumuk, olyan az egész mintha direkt akarnák Európa vesztét.
    Ma is mit olvasok az EU-ról? Nem azt, hogy rájöttek arra, hogy mi a baj a szervezettel és jobbá akarják tenni így és így… Nem nem ezt olvastam. Azt olvastam, hogy:
    http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/betiltatnak-eu-val-hagyomanyos-csaladmodellt-abrazolo-konyveket

    Most komolyan kell nekünk ez??? Mondom, egy értelmes ötletük/tervük nem volt 10 éve ezeknek csak ilyen fölösleges értelmetlen hülyeségek. A világ többi része meg elég gyorsan beér minket… Tiszta szégyen ez az egész.

  11. tankman: megkockáztatom, hogy egy közös magyar-német hadsereggel nem lenne sok problémád, pedig Augsburg is élénken él emlékezetünkben.. A beteges pedig sokkal inkább az, hogy egy közel 100 éve történt eseményen rugóznak még mindig jó páran, miközben az EU-nak pont az (is) lenne az egyik lényege, hogy a határok csak papíron létezzenek és ne korlátozzanak senkit semmiben.

    Tény, hogy a jelenlegi intézményrendszere lassú és kicsit sem hatékony, de az is biztos, hogy egy föderáció esetében ezen nagyon gyorsan változtatnak (ahogy vannak is rá tervek). A közös lovas példa pedig pont emiatt sántít, mivel az USA-ban se a tagállamok működtetik a hadsereget, hanem a központi kormány..

  12. flip7: Az EUba való belépés nem volt kötelező. Teszem hozzá a bentmaradás se az. Ha ennyire szar ki kell lépni, tudjuk ők a gonoszak tehetnek arról, hogy itt tartunk mert piacnak kellünk, meg…
    Csakhát vhol büzlik az egész…. a visegrádi országok közül uis mind tudott élni a lehetőséggel, kivéve egyet MO.

    btw nekem a kedvenc EUs akármim a betiltják a mákot volt.
    Persze egyszerű nyomni a populista marhaságokat, a nép fogékony rá.

  13. Fade

    A belépés nem volt kötelező én nemet is mondtam rá anno. A bent maradás meg elvileg nem az:)
    Meg azok a visegrádi országok sem tudtak sokkal jobban élni a lehetőségeikkel. Többször mondtam azt is, hogy a jelenlegi helyzetünkért mi is felelősek vagyunk, de attól még az EU nekünk nem jó.

  14. fip7: komolyan érdekelne, hogy szerinted miért nem jó nekünk az EU.. Mert vám nélkül tudunk a fő exportpiacainkra szállítani? Vagy a durva mennyiségű támogatások miatt? Vagy csak nem élvezed, hogy bármikor leléphetsz egy jobb feltételeket biztosító országba, ha megunod ami itthon van?

    Az egyetlen hátránya az volt, hogy sikeresen felszámolták a mezőgazdaság/termelés egy részét, de az se igazán az EU hibája volt, hanem leginkább a rövidlátó/tőkeszegény hazai tulajdonosoké és az államé. És amíg ez a szemlélet marad, addig ez az ország sehova nem fog fejlődni..

  15. Egy vállalkozó vagy egy falusi gazda akik tényleges értéket termelnek, és exportálnak vagy exportálnának(!) azok tudják hogy miért nem jó az EU! Panel 6. emeletes aki csak annyit lát az egészből hogy 50-es tempóval átmehetek az országhatáron az csak …..

  16. shornet: Ha ezt megfordítjuk azt jelenti, jelenleg az EU védi meg a panelprolit attól hogy rossz minőségű, alacsony hatásfokkal termelt és irreálisan drága élelmiszert erőszakoljon rá az állam és a termelő.

    Igen rossz véleményem van a Magyarországon „mezőgazdaságnak” nevezett tevékenységről, és a köré épített glóriáról.

  17. Tudják-e a nagy EU ellenesek, hogy a hazai állami, önkormányzati beruházások, EU pénzekből valósulnak meg ?
    Nincs vám, most már elvileg, bárki dolgozhat az EU országaiban szabadon.
    Az itt működő nyugati cégek jelentős része további beruházásokat, ezáltal, munkahelyeket hozott létre, nem kis mértékben az EU tagságunkból fakadó előnyök kapcsán.
    Nincs euro nálunk ez igaz, de most talán jobb is hogy nem vezettük be, látva Görögországot.
    Vannak hátulütői is, ez biztos, viszont több az előnye, mint a hátránya.
    Az ország Euro-Atlanti elkötelezettsége egyértelmű, mindenkori kormányzattól függetlenül.

  18. A poén az,hogy mind a kettőtöknek igaza van:).

    Azért annyit,hogy inkább eszek itthoni minőségi gyümölcsöket/baromfit,mint a behozott ízetlen,rágós b kategóriás kajákat.
    Viszont azt bírom,amikor olyan gazdák sírnak itthon hogy nincs pééz meg a termés tönkrement,akikről kiderül,hogy van bőven pénzük meg tartalékuk is.Jelzem nem panelos vagyok és tapasztalatból beszélek,persze sok a veszteséges gazda/vállalkozó de nem kell félteni a magyart,tud ő is ríni.

  19. Mellesleg, valamilyen, közös nevezőt lehetne találni Lengyelországgal és Horvátországgal, ebben a földrajzi régióban.
    Az EU-t ki kell használni a javunkra, nemzeti függetlenségünk lényeges feladása nélkül.
    Kilépni belőle viszont nem szabad, főképp most, hogy gazdaságilag eléggé lent vagyunk.
    Nem az EU ellen kell fellépni, hanem magunk mellett magában az EU-ban.
    Az EU nyújtotta lehetőségeket ki kell használni saját javunkra.
    Ami a mezőgazdaságot illeti, nem mennék bele a hazai viszonyokba, mert nem vagyok a szakértője.
    Viszont, az tény, hogy a fejlett országokban a lakosságnak nagyon kis hányada él belőle.
    Talán 15-20 %.
    EU ide, EU oda, a mezőgazdasággal foglalkozók száma mindentől függetlenül, csökkenni fog hazánkban is a jövőben.
    Gazdaságunk motorja az ipar, azon belül is a gépgyártás.

  20. rathelor

    „Mert vám nélkül tudunk a fő exportpiacainkra szállítani? ”

    Mert vám nélkül hoznak be bármit az országba??? Ez sem elhanyagolható kérdés.
    Amúgy meg mit is exportálunk mi??? Autót? Jah, hogy azt nem magyar cégek állítják elő? Nézzünk kicsit azért a számok mögé… Amúgy az autógyártás pont egyébként még az ami a pozitív példák közé tartozik, de ez sem az EU-nak hála kategória. Az Opel, Audi, Suzuki mind az EU csatlakozás előtt érkezett és jó is, hogy vannak. Azt kéne megnézni mi az az export amit magyar tulajdonú cégek végeznek.
    Statisztikát nem találok rá, de szerintem az exportunk felét sem adják a hazai tulajdonú vállalkozások. Akkor most kiknek is volt jó, hogy nincs vám???

    „Vagy a durva mennyiségű támogatások miatt?”

    Ha ez neked durva támogatás akkor nem tudod mit kapnak földalapú támogatásban a francia gazdák, vagy mi pénzeket kapnak a strukturális alapokból a Portugálok, Spanyolok, Olaszok. Látnál egy ilyen térképet lefordulnál a székről. 2006-ban például a francia gazdák HATSZOR akkora földalapú támogatást kaptak mint a magyarok.
    Valószínűleg ebből fakad az, hogy versenyképesebb a mezőgazdaságuk, mint a magyar. (A magyar gazdák minden évben mindenért sírnak dologgal viszont egyet értek.)

    „Vagy csak nem élvezed, hogy bármikor leléphetsz egy jobb feltételeket biztosító országba, ha megunod ami itthon van?”

    Ha neked azért jó az EU, mert így el tudsz innen menekülni akkor sajnállak.

    „de az se igazán az EU hibája volt, hanem leginkább a rövidlátó/tőkeszegény hazai tulajdonosoké és az államé.”

    Erre a ” mi hibánk az EU-s szabad piaci felfogás” dologra hozok egy jó példát:
    Legyen az EU-s nagyvállalat Usain Bolt, a magyar vállalkozás meg Zsolti a tolószékes paraolimpikon. A cél lefutni a 100 métert. Nah vajon ki fog nyerni???
    Az EU-ba belépéskor ekkora különbségek voltak. Amíg nem voltunk az EU-ban addig a két versenyző külön olimpián indult. De mi azt mondtuk: „micsoda kirekesztés” és elindítottuk őket egy olimpián egy versenyszámban.
    Paraolimpikon Zsolti szempontjából jót csináltunk???

    Remélem sikerült érdemben válaszolnom.

    UI: Nyitottál az EU-s csatlakozás óta Bécsben cukrászdát??? :D

  21. fip7
    Minden rosszért enm lehet az EU-a híbás, nézd meg azokat az országokat akik nem engedik a versenyt a cégeinknek milyen faszán élnek: Venezuella, Irán, Észak-Korea.
    Nem tudom mennyire emlékszel de az EU-ba belépésünk elött minden évben ment a lázongás Lengyelországban hogy magyar gabonát oda ne vigyenek! Most meg lenne a lehetőség hogy jó áron eladjuk, xe mi egy hülye ország vagyunk ahol nem lehet nagybirtok, ami hatékonyan termel. (amúgy mezőgazdaságból egy fejlett országban 3-4% él, és mégegyszer annyi az élelmiszeriparban)
    Az EU döntötte volna ide a zsét mindenféle fejlsztésre de a magyar polgármstereknek a fantáziájában általában csak a szökőkút jelenik meg, borzasztó. Az, hogy nme hivunk le kurva sok fejlesztési pénzt az csak a mi hibánk, a töketlen-öntörvényű és legfőképpen BUTA magyar politikusoké.
    Az hogy Zsolti paralimpikon az azt jelenti hogy az országban mindenki nduljon ott? Magyar nagyvállalatok nem termeltek szinte semmit ami modern lett volna, kivétel a Rába és talán volt még potenciál az Ikaruszban meg egy-két erőművi eszközöket gyártó üzemben. Aztán itt a vége. Ja, meg az aluminiumban, de azt most sikerül megfektetni ami maradt belőle. A sok elavult üzem meg mielőbb bezárt, annál jobb, ha müködne termelné tovább a veszteséget amig hitelezhető az ország. Így, hogy nyitott a piac elndulhatnak a mi Usain Boltjaink is.
    És igen, kurva jó hogy nyitott a határ, aki beszél nyelvet elmehet, ha ért valamihez akkor meg felveszi a „rothadt” multi. Én mérnök vagyok, örülök hogy van EU, multinál dolgozom, 2x annyit ad ugyanzért a munkáért mint a magyar tulajdonú vállalat elötte. Én terveztem vasutat Dániába 200km/h-ra, nem lenne Eu nem tudtam volna ilyet tenni. És terveztem a Vajdaságba is, vagy lesz belőle valami, vagy nem. És mindezt nem feketén fizetik, int a magyar cégek. És minden haverom ezt mondja, aki multihoz került. Ja hogy ott nehezebb csak haverásggal-simlisséggel érvényesülni? Ja, hogy a magyar paraszt képzételen? Mig nyugaton aki 200-300 hektáron gazdálkodik az ezt tanulta is, nálunk ez ritka mint a fehér holló. Meg a TESCO-si milyen geci, miylen kevesett fizat? Hát pont annyit fizet mint egy magyar tulajdonú bolt, csak be is jelent. Nem értem azokat akik folyamtosan az EU-ra fröcsögnek, persze van annak rengeteg hibája, de azéert kurva sok jót hozott. Amikor valakinek szar az élete az egy ezrelékben az EU-hibája.

  22. Viszont, az tény, hogy a fejlett országokban a lakosságnak nagyon kis hányada él belőle. Talán 15-20 %

    Mezőgazdaságból? Hát, a GDP pár %-át adja csak csupán. Ezek alapján a termelői és feldolgozó ipar összesen is jó, ha 5-6%.

    The services sector is by far the most important sector in the European Union, making up 69.4% of GDP, compared to the manufacturing industry with 28.4% of GDP and agriculture with only 2.3% of GDP.

  23. fip7

    Köszönöm, egyelőre maradok a programozásnál, Bécs még várhat :) Ebből adódóan én nem különösebben vagyok rászorulva az EU-ra a meneküléshez, de ismerek elég embert (de szerintem te is) aki nagyon örül neki valahol Angliában vagy Németországban.. És határozottan díjazom, hogy probléma nélkül tudnék Cipruson céget csinálni, ha egyszer úgy döntök, hogy elég volt az alkalmazotti létből ;)

    Igazából nem nagyon tudok mit hozzátenni vasutas válaszához, max azt, hogy szakmán belül nekem is volt szerencsém jó pár sikeres magyar céghez. Vagy csak nézd meg ezt: http://www.cserpessajtmuhely.hu/, nem kifejezetten olcsó, de minőségi termékeket állítanak elő – és nem sírnak, pedig nekik is az olcsó szlovák konkurenciával kell megküzdeni. Szóval aki minőséget állít elő, az bőven versenyben tud maradni bárkivel a világon, a többiekért pedig őszintén szólva nem kár..

  24. rathelor

    Végül is mindenki a saját szerencséjének a kovács.

    „Szóval aki minőséget állít elő, az bőven versenyben tud maradni bárkivel a világon, a többiekért pedig őszintén szólva nem kár..”

    Ez EU-val vagy EU nélkül is így van. A minőség az „univerzális”, mindenhol szoktak érte tisztességesen fizetni.

    vasutas

    A magyar birtokrendszer rossz ebben egyet értünk.

    „Az EU döntötte volna ide a zsét mindenféle fejlsztésre de a magyar polgármstereknek a fantáziájában általában csak a szökőkút jelenik meg, borzasztó.”

    Vagy nem. Nagyon behatárolt annak a köre amire lehet költeni. Ráadásul termeléssel kapcsolatos beruházásokra egy Eurocent sem jár.

    Abban is igazad van, hogy a multi nem csal adót. Ők adót optimalizálnak. Ott fizetik meg az adót ahol a legalacsonyabb, és ezt törvényesen meg is tehetik. Ez igen komoly pénzkivitel és versenyelőny is egyben.

    Az meg. hogy a magyar kisvállalkozó milyen??? Hát nagyrészt goromba. Én is próbálok folyamatosan inkább náluk vásárolni, de néha komolyan elgondolkodok azon, hogy érdemes-e? Tisztelet a kivételnek mert akad. Sajnos a képzetlenség jellemző az egész országra.
    A kisvállalkozó nem fogja föl, hogy az ő cégére csak a minőség, megbízhatóság, jó modor lehet. Ehelyett a multival akar árban versenyezni. Én nem is értem, hogy gondolják…

    A magyar gazdák egy része meg valóban nem ért ahhoz amit csinál, de azért én ismerem azt a részt is amelyik igen. Meg lássuk be a gazdák egy része lusta is. Tavaly mentem az autópályán, amerre néztem kirohadt a víztől a kukorica, ami nem kis teljesítmény. Idén megyek ugyan az a kukorica kiszáradva XD Hihetetlen…

    Továbbá voltak jól teljesítő nagy cégeink is de egy részüket „elprivatizálták” a jó pártkatonák saját maguknak. ( A MAL erre nagyon jó példa)
    Másik részüket meg tönkre tették, mert a nehéz versenyhelyzetben nem támogattuk őket.
    Harmadrészük meg tőkehiánnyal küzdött és a nyugatiak felvásárolták majd bezárták őket, mert csak piacot akartak szerezni.

    Tiszta siker sztori ez az új magyar demokrácia, EU-stól, IMF-stűl, ex komcsi most demokrata politikusostúl.
    Nem azt mondtam a fenti hozzászólásaimban, hogy mindenért az EU a hibás. Hanem azt mondtam, hogy a puszta léte sokat ront a helyzetünkön. Ez nem zárja ki azt, hogy alapból is lenne baj.

  25. Én úgy vagyok vele, hogy az EU nagyon (nagyonnagyonagyon) jó is lehetett volna, ha nem elégedünk meg annyival, hogy nekünk EU tagországnak kell lennünk a könnyű pénz miatt. Fontosabb ipari és mezőgazdasági szektorok védelmét már a csatlakozáskor ki lehetett volna harcolni, illetve kész tények elé állítani a másik felet. Pl. kicsit jobban megnoszogatni a visegrádi négyeket, aztán az asztalnál benyögni: „Nonono, ha nem tetszenek a feltételeink, akkor van itt nekünk egy mini junijónk, maradunk annál…”
    (persze ehhez kellett volna hozzáértő diplomácia, jogászok, gazdászok, meg egy platónyi férfiasság odalent).
    Az EU csak kapott az alkalmon, mivel a sok ürestekintetű azokban a szép bársonyszékekben nem olvasta el az apróbetűs részt és főleg nem írt sajátot.

    @fip7

    “Szóval aki minőséget állít elő, az bőven versenyben tud maradni bárkivel a világon, a többiekért pedig őszintén szólva nem kár..”

    Ez EU-val vagy EU nélkül is így van. A minőség az “univerzális”, mindenhol szoktak érte tisztességesen fizetni.

    A minőség tényleg univerzális, de a védővámokon az is visszapattan :D Nem EU tagként lehet hogy kitörölhettünk volna a seggünket a minőségi áruinkkal, ha az EU-ban inkább a saját alternatívát választják (mert ugye a fejesek ’89-ben eldöntötték, hogy nekünk ez lesz a fő piac).

  26. Molnibalage: lehet hogy a GDP kevés százalékát adja papíron a mezőgazdaság de szinte ez az egyetlen olyan ágazat aminél szó szerint a szarból és a fényből csinálsz értéket :), és értékesíted úgy külföldre hogy az a pénz tisztán jön be Mo piacára (nem kell szlovák vasanyagot felhasznállni hozzá)! A mezőgazdaság min 50%-a feketén működök de ha nem működne egész régiók döglenének meg! Azokat a gazdákat kéne megkérdezni az EU-ról akik szeme láttára hozták be kamion számra a lengyelek a 13ft sáros göcsörtös krumplit a nagybanira és akkor le is verték csontra az árakat (ez tavaly volt)! A fehér paprikának nyáron 100-120 ft között mozgott az ára! 10 éve is ennyi volt! Ebből következik az hogy a minőségi termelésről állnak át a mennyiségi termelésre, hogy pénzüknél legyenek! (másod állásba gazdálkodok kis 6ha-on)

    EU-s pénzekből támogatják a nyugati befektetőket!? Igen múltkor is nemtom milyen német befektető aki 500főnek ad majd munkahelyet 2 milliárd forintos támogatást kapott + 5év adókedvezményt! magyarul minden emberre jut 4 millió huf 5évre akinek adja a minimálbért aztán amikor lejár az adókedvezménye akkor kitelepül Kínába aztán csoki! Én is meg sok más magyar is tudna foglalkoztatni embert ha adnának utánuk 5 évre 4 milliót meg adókedvezményt!

    Off
    Ha valaki kíváncsi egy rendőrségi MD-500-ra akkor Szegeden a reptéren megnézheti (kb 2 hete lent van) csak le kell paktálni azzal a két rendőrrel akik vigyáznak rá!

  27. panoz szerint:
    2012. november 9. péntek @ 18:55

    shornet: Ha ezt megfordítjuk azt jelenti, jelenleg az EU védi meg a panelprolit attól hogy rossz minőségű, alacsony hatásfokkal termelt és irreálisan drága élelmiszert erőszakoljon rá az állam és a termelő.

    Igen rossz véleményem van a Magyarországon “mezőgazdaságnak” nevezett tevékenységről, és a köré épített glóriáról.

    Az irreálisan drága élelmiszerről annyit, hogy én egy ha-t szántani 15 liter gázolajból tudok , tárcsázni 12 literből … egy hektárra leszámolva kb 5q műtrágya, 50q szerves trágya (homok) „irreálisan drága” vegyszerekkel, és 5kw-os szivattyúval locsolok! Ha olcsó élelmiszert akarsz akkor menjél ki a nagybanira és akkor majd meglátod ,hogy mi a kereskedői haszonkulcs, vagy termeld meg magadnak aztán majd meglátod az értékét!

  28. „Tavaly mentem az autópályán, amerre néztem kirohadt a víztől a kukorica, ami nem kis teljesítmény. Idén megyek ugyan az a kukorica kiszáradva XD Hihetetlen…”
    Szerinted mit kellett volna ilyenkor tenni, adjon mindegyikre esőkabátot?
    A másik esetre külön szó is ki van találva: aszály. Ilyenkor mi a teendő? vödrözzünk rá vizet? (5-6ha-ra kétnaponta hajnalban).

  29. Molnibalage: lehet hogy a GDP kevés százalékát adja papíron a mezőgazdaság de szinte ez az egyetlen olyan ágazat aminél szó szerint a szarból és a fényből csinálsz értéket :), és értékesíted úgy külföldre hogy az a pénz tisztán jön be Mo piacára (nem kell szlovák vasanyagot felhasznállni hozzá

    Szép, szép, de 3%, az 3%. Ebből senki nem fog nyugat-európai szinten prosperáló országot összehozni…

  30. Vasutas
    „Mig nyugaton aki 200-300 hektáron gazdálkodik az ezt tanulta is, nálunk ez ritka mint a fehér holló.”
    Tévedés. Az eu-s birtokátlag amúgy 19-20 hektár, (Mo.: 8-10) és ott is léteznek kisbirtokok, mint itt. A nálunk ekkora területen gazdálkodók se mondhatnók bunkónak, ui agrármérnökök serege található ezekben a gazdaságokban, (szövetkezetekben, gazdasági társaságokban). A személyes ismerőseim közül, tucatnyian melóznak 100 hektár körüli birtokon és egyik se hülyegyerek, gödöllőn végzett, szorgalmas figurák. Csak megfelelő mennyiségű tőkéjük nincs, a fennálló – sajna egyre növekvő – versenyhátrány ledolgozásához.
    „Meg a TESCO-si milyen geci, miylen kevesett fizat? Hát pont annyit fizet mint egy magyar tulajdonú bolt, csak be is jelent.”
    A munkaügyi főfelügyelőség jelenlegi feketelistáján a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. hetedik helyezett, ám jogsértéseinek száma túlmegy az előtte állókon. Munkavédelmi és munkaügyi hiányosságokért tizenkét alkalommal, összesen 5,3 millió forint bírságot kapott a társaság, ám a versenyfelügyelet is tízszer elmarasztalta, a fogyasztók megtévesztéséért, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásáért, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért összesen 294 millió forint bírsággal sújtották. Ennél is jóval hosszabb a sora a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. fogyasztóvédelmi bírságainak: összesen negyvenhét ilyen esetben marasztalták el.
    „Amikor valakinek szar az élete az egy ezrelékben az EU-hibája.”
    Aha, gondolom ezt osztják pl. a csirkeágazat képviselői, amikor adminisztratív – csirkejóléti – és más kereskedelmi intézkedésekkel – argentin csirkebehozatallal – tönkrevágták az egész ágazatot.
    De még: Mo-n ezer éve természetes anyagokból készült ún. moslékkal etették a röfiket, amióta tagok vagyunk kizárólag import – mindenféle trutyival, szeméttel összekevert – táppal lehetséges, amit természetesen aranyárban adnak, így nem éri meg és be is zártak a sertéstenyésztő telepek.
    A cukor: nem elég, hogy a meglévő kvótánkat önként és dalolva visszaadtuk (!) – jelenleg ma Mo-n egy (!) üzem működik – az osztrák tulajdonú kaposvári – az összes cukor kétharmada import. Vagy: évekkel ezelőtt okos uniós fejesek elhatározták, hogy Brazília a tartozásait cukorral fogjak kiegyenlíteni. Csak közben történt egy üzemanyag-árrobbanás és a brazilok beintettek, a cukornádból készített üzemanyag ui. kellett a járműveikhez. Mi lett ebből ? Az Eu-ban minimális szintre csökkentett cukiipar, emlékezzünk: kb 150-160 ft. volt egy kila, és egy hónap leforgása alatt több mint a duplájára emelkedett. Azóta is megállt a 260-as szintnél.
    És még sorolhatnánk.

  31. Panzerfaust- igen csak ott a pont!

    A cukor kvótát azért vezették be mert a raiffeisen bank hitelt adott Brazíliába akik cukorral akarták visszafizetni az adósságukat! Ezért lobbizott az úniónál a kvóta bevezetéséről, hogy biztos legyen a brazil cukornak a piaca euban! Csak változott a szisztéma mert a brazilok mondták hogy inkább mégiscsak pénzt fizetnek vissza mert a cukornádból jobb business a bioetanol így cukor hiány alakult ki az euban! 5

  32. Meg annyi pechünk van még az EU-val kapcsolatban, hogy Magyarország mindig is mezőgazdasági ország volt. Egyszóval vetélytársai lettünk volna a franciáknak akiknél a mezőgazdaság szintén fontos. Nem véletlen, hogy hatszoros földalapú támogatás jár nekik. Amúgy meg lehet, hogy önmagában a mezőgazdaság csak a GDP max. 5%-át adja, de a foglalkoztatottság 15% is ez az ágazat adja. Ebben nincs benne a mezőgazdaságra épülő feldolgozó ipar teljesítménye és foglalkoztatottsága. Egyszóval nem olyan jelentéktelen ágazat ez. Nem véletlen, hogy az EU-n belül a mezőgazdasági támogatásokra fizetik ki a legtöbb pénzt. A kohéziós alap csak ez után következik.
    Még mielőtt bárkinek is illúziója lenne, azért kerül csak ennyibe az élelmiszer mert támogatva van. Ha nem lenne támogatva államilag vagy az EU által, kétszer ennyibe kerülne egy kiló kenyér, paprika, krumpli stb…

    Arra meg, hogy mit kellet volna csinálni a kukoricával, hát esetleg kiépíteni a vízelvezető rendszer egy tárolóval mondjuk. Akkor lehet nem rohadt volna el a kukorica a vízben, most meg locsolni kéne… Ezt hívják mezőgazdaságnak, nem azt amikor elvetsz valamit és várod, hogy magától kinőjön. Ugyan olyan termelés ez is, mint bármi más. Tőke és munka igényes, ha ezt belerakod egyből van termés.

    A Brazil cukros rész az meg szintén az EU egy nagy szégyene. Ez nem a nemzetek hanem a nagyvállalatok Európája. Olyan is.

  33. molnibalage

    Tudtommal a feldolgozó ipart külön számolják. Bár érdekes felvetés mert egy konzerv például egyszerre mezőgazdasági és ipari termék is.
    MO.-n a GDP részarány:
    mezőgazdaság: 4,1%
    ipar: 29,1%
    szolgáltatás: 66,7% (2011 est)
    Foglalkoztatottság részarány: (állandó foglalkoztatottak)
    agriculture: 4.7%
    industry: 30.9%
    services: 64.4% (2010)

    Export termékek:
    gépek és berendezések 55,3%, egyéb berendezések 30,6%, élelmiszerek 7,4%, 3,2%-alapanyagok, üzemanyagok és a villamos energia 3,3% (2009 est)
    Export partnerek:
    Németország 25,1%, Románia 5,7%, Ausztria 5,4%, Szlovákia 5,4%, Olaszország 5%, Franciaország 4,8%, az Egyesült Királyság 4,6% (2010 est)

    Import:
    gépek és berendezések 44,7%, egyéb berendezések 41,3%, üzemanyagok és a villamos energia 5,1%, élelmiszer-ipari termékek és alapanyagok 6,7%
    Import partnerek:Németország 24,7%, Oroszország 8,6%, Kína 8,4%, Ausztria 6,2%, Szlovákia 4,9%, Lengyelország 4,7%, Hollandia 4,4%, Olaszország 4,3% (2010 est)

    Export-Import mérleg:
    Export:107.100.000.000 $ (2011 est)
    Import:101.500.000.000 $ (2011 est)

    forrás:
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

  34. Nem hiszem, hogy van a htka-nak statisztikája a kommentelők életkoráról… a kommentárokból viszont sokszor remekül kiderül…
    Amivel természetesen nem azt akarom mondani, hogy fiatal embernek nem lehet jó meglátása. Csupán arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy messzire látszik, ha valaki látókör nélkül fogalmaz meg markáns véleményt és ennek lehet egyik oka, hogy az illető nullkilométeres tacskó, aki éppen megtanult írni, bár olvasni már nem biztos és sajátjaként visszaböfögi a média üzeneteit. (bocs!)

    rathelor (szól még berserker-nek)
    „http://index.hu/…merkel_harom_even_belul_eu-foderacio_kell/
    Ha ezt át tudják verni a népeken, akkor a teljes központosítás sincs már beláthatatlanul messze. A közös külpolitika pedig meg fogja követelni a közös hadsereget, úgyhogy lehet reménykedni.”

    „A beteges pedig sokkal inkább az, hogy egy közel 100 éve történt eseményen rugóznak még mindig jó páran, miközben az EU-nak pont az (is) lenne az egyik lényege, hogy a határok csak papíron létezzenek és ne korlátozzanak senkit semmiben.”
    „Tény, hogy a jelenlegi intézményrendszere lassú és kicsit sem hatékony, de az is biztos, hogy egy föderáció esetében ezen nagyon gyorsan változtatnak (ahogy vannak is rá tervek).”
    „komolyan érdekelne, hogy szerinted miért nem jó nekünk az EU.. Mert vám nélkül tudunk a fő exportpiacainkra szállítani? Vagy a durva mennyiségű támogatások miatt? Vagy csak nem élvezed, hogy bármikor leléphetsz egy jobb feltételeket biztosító országba, ha megunod ami itthon van?
    Az egyetlen hátránya az volt, hogy sikeresen felszámolták a mezőgazdaság/termelés egy részét, de az se igazán az EU hibája volt, hanem leginkább a rövidlátó/tőkeszegény hazai tulajdonosoké és az államé. És amíg ez a szemlélet marad, addig ez az ország sehova nem fog fejlődni..”

    Te szeretnéd, hogy brüsszeli bürokraták döntsenek minden piszlicsáré belügyünkben? Ha ez megvalósul, rá fogsz jönni, hogy semmivel sem jobbak, ellenben rosszabbak a mostani bürokratáinknál, mert még ennyi helyismeretük se lesz! A föderáció miért is hordja magában, hogy a viszonyok javulni fognak, nem romlani?! Nyugodtan párhuzamot vonhatunk ebből a szempontból akár a létezett kommunista birodalommal.
    Trianonhoz csak annyit, hogy ezernyi problémánk világosan láthatóan visszavezethető oda, hogy 1920-ban MESTERSÉGESEN szétrobbantottak egy működő, ezer szállal összeszövődött társadalmi-gazdasági egységet (ha tetszik, uniót).
    Azért nem jó nekünk az EU,. mert nem „mi” tehetünk ezt vagy amazt, hanem „ők”. Persze az egyén szintén ez kevéssé jelenik meg. Tudod, a kivándorlásban az a durva, hogy lelki hatásai általában nem azonnal jelentkeznek, hanem évtizedek múlva, amikor rendszerint már késő bármihez. A nemzetgazdaság szintjén viszont mire kellünk: bérmunkásnak és alapanyag beszállítónak, illetve a szemét felvevőpiacának (jelenjen ez meg csomagolt élelmiszerként vagy bárcás veszélyes hulladékként). Természetesen vannak ellentmondó példák, csakhogy az összképet kevéssé befolyásolják!
    A hazai termelők, történelmi okok mellett, a tőkeszivattyú miatt szegények, vö. jegybanki alapkamat, mint kirívó eset, de még ezernyi más mód él az itt megtermelt jövedelem kiszivattyúzására.

    A pénzügyi részről. Egyáltalán nem bizonyos az a nagy nyereség, ami állítólag az EU-s pénzekkel eléri az országot. Az EU-ba ugyebár tagdíjat fizetünk, de a mérlegbe nem csak a kapott pénzek számítanak bele, hanem az elmaradt bevétel is. A vámbevételek nem csak az EU irányába maradnak el, amelyeket egyébként is évek alatt leépítettek, de az EU-n kívülről jövő vámbevétel sem marad itthon, hanem a közös EU kasszába kerül. Ezt rendere elfelejtik bedobni a mérleg serpenyőjébe…

    panoz
    „Ha ezt megfordítjuk azt jelenti, jelenleg az EU védi meg a panelprolit attól hogy rossz minőségű, alacsony hatásfokkal termelt és irreálisan drága élelmiszert erőszakoljon rá az állam és a termelő.
    Igen rossz véleményem van a Magyarországon “mezőgazdaságnak” nevezett tevékenységről, és a köré épített glóriáról.”

    Meggyőződésem, éppen az EU miatt, beleértve a belépés előtti harmonizációs szakaszt, egyre csökken -például az élelmiszerek beltartalmi értékével mérhető- életminőség. Nyilván ebben a magyar fél is ludas, csakhogy szembe kellene mennie az EU nyomással, amire eddig -különféle okokból- egyik kormány sem volt képes (lásd fönt: jövedelemszivattyú, kvázi gyarmatosítás).
    Tény ugyanakkor, hogy a magyar mezőgazdaság szerkezete rossz, csak nem azért, amit itt egyesek kifejtenek, éppen, hogy nem több nagybirtok kellene… de ez most annál is messzebb vezetne, mint ahova eddig kalandoztunk.

    honved (továbbá vasutas)
    „Tudják-e a nagy EU ellenesek, hogy a hazai állami, önkormányzati beruházások, EU pénzekből valósulnak meg ?”
    „Nincs euro nálunk ez igaz, de most talán jobb is hogy nem vezettük be, látva Görögországot. Vannak hátulütői is, ez biztos, viszont több az előnye, mint a hátránya.
    Az ország Euro-Atlanti elkötelezettsége egyértelmű, mindenkori kormányzattól függetlenül.”

    Az EU gondosan vigyáz, hogy ne lehessen ezeket a „fejlesztési” pénzeket termelő beruházásra fordítani. Nyilván nem szökőkút, meg díszburkolat kellene, hanem munkahelyek és ezek a díszberuházások csak minimális munkahelyet teremtenek pl. a turizmus terén. Csakhogy az EU nem jótékonysági intézmény! Erős érdekek számára egyengeti az utat, mögé kellene néha nézni a hangzatos és üres lózungoknak!

    Az eurónak miért van több előnye, mint hátránya? Mik ezek és milyen súlyúak? Gondolj bele, valójában nem tudod, csak valakik, akik okosnak látszanak ezt mondták. Ez az atlantista szöveg pedig becsomagolva mindazt jelenti, amit idáig fölsoroltam!

    honved, molnibalage és akit illet…
    A mezőgazdasági foglalkoztatottak számából és a GDP arányos részesedésükből nem szabad téves következtetéseket levonni!
    A „mezőgazdaság” amellett, hogy előállítja a mindennapi betevő falatot (persze, lehet importálni, főleg most, hogy világméretű élelmiszerhiány kezd kialakulni), „megtölti” a vidéki teret. A vidéki élet a mezőgazdaságon alapul és kellene, hogy ennek termékeinek feldolgozásán is, ami ma elég sok sebből vérzik. Ezernyi civilizációs válságjelenség mélyén a vidék kiürülése áll!
    Például a demográfia: korokon át a város demográfiailag soha nem tartotta fönn magát, mindig kellett a vidékről beáramló pótlás. Mára kiürült a vidék. Hogyan tovább? Bevándorlással?
    Ez vastagon biztonsági probléma is és ezért nem teljesen off ebben a körben!

    molnibalage
    „Ebből senki nem fog nyugat-európai szinten prosperáló országot összehozni…”

    Kapaszkodj meg, Magyarország soha nem fog nyugat-európai szinten élni! Az kellene a cél legyen, hogy a maga szintjén ÉLHETŐ legyen az ország! Ez messze nem pénz, hanem életminőség kérdése. Ebben állunk a legrosszabbul, ezért menekülnek az embereink és ebben mindaz felelős, amiről eddig papoltam.
    UFF!