|

Lelőtték az első QF-16-ost

Folytatódnak a lekonzervált F-16-osok célponttá alakítási programjának tesztjei, az egyik QF-16-os tesztgépet a hónap elején tették el láb alól egy éleslövészet keretében.

Az első QF-16 Viper „likvidálására” szeptember 5-én került sor a Mexikói-öböl vize felett. A célgép autonóm felszállást végzet a Tyndall támaszpontról, majd az öböl felett kijelölt, tesztelésre szolgáló körzetbe érve levegő-levegő rakétákkal célba vették és lelőtték a drónt. A közlemény nem tér ki sem az indító platform, sem a rakéták típusára, azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a rakéta telitalálattal vagy közelségi gyújtóval semmisítette-e meg a célgépet.

Fotó: J. Scott Wilcox főtörzsőrmester, USAF

Fotó: J. Scott Wilcox főtörzsőrmester, USAF ,

A BAE Systems által létrehozott QF-4 utódjául szánt QF-16-os vezérlőrendszerének kialakítását 2010 márciusában nyerte el a Boeing, a rendszer részletes kidolgozására és 6 QF-16-os létrehozására kapott megrendelést. A prototípus 2012. május 4-én hajtotta végre első repülését (ekkor még pilótával a katapultülésben), de autonóm felszállásra is sor került már. Ha a tesztprogram végén bebizonyosodik, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket, az USAF 126 darabot rendel a típusból, melyek a Davis-Monthan támaszpont közelében lekonzerválva tárolt gépekből lesznek kialakítva.