|

A Boeing bízik a lengyel győzelemben

Az amerikai vállalatóriás magabiztosan várja a légiutántöltő repülőgépek beszerzésére kiírt tender eredményhirdetését, melyre még az év vége előtt sor kerülhet.

Bár hazánk mellett Lengyelország is tagja annak a 10 európai államnak, mely közösen vásárol tankergépeket, Varsóban nem szeretnének a közös flottától függeni, így 4 darab légiutántöltő repülőgép beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást. A tenderre a Boeing KC-46A és az Airbus A330MRTT mellett használt, átalakított Boeing 767-eseket ajánlva az izraeli IAI is nevezett. A tender eredményhirdetésére várhatóan még az idén sor kerülhet.

KC-46A | Grafika: Boeing

KC-46A | Grafika: Boeing ,

Az ukrajnai helyzet felgyorsíthatja a döntési folyamatot, melynek eredményhirdetését magabiztosan várja a Boeing. A B767-esen alapuló KC-46A leszállítását 2018-tól tudná vállalni az amerikai gyártó, mely akkor már túl lesz az USAF alapos tesztsorozatán is.

A Boeing már építi egyébként az a négy prototípust, melyekkel a KC-X programra szánt KC-46A tudását prezentálják a Pentagonnak. Az első géppel hamarosan megkezdik a rendszerteszteket, míg a szűzrepülésre 2015 első negyedévében kerülhet majd sor. A Boeing arra számít, hogy az első példány 2016-os átadását követően 2017-ig leszállítja a következő 17 tankert, majd a gyártás felfutása után 2027-ig teljessé válhat a 179 gépből álló flotta, bár további gépek rendelésére is van még opció.